Opvallend veel zware drinkers in Opmeer: “Wordt er van jongs af aan ingegoten”

11 maart 2024 16:54
Bron: NH Media

Opmeer telt opvallend veel zogeheten ‘zware drinkers’. Dat blijkt uit een onderzoek NHN Gezond. De West-Friese gemeente scoort op dit punt zo’n zes procent hoger dan het landelijk gemiddelde. “Het zit een beetje in de cultuur hier.”

Wil je tot de groep ‘zware drinkers’ behoren, dan moet je als man tenminste één dag in de week minimaal zes glazen op één dag drinken. Voor vrouwen is de norm vier glazen. 

Wat de verklaring is voor het relatief grote aantal zware drinkers in Opmeer is niet helemaal duidelijk. Uit een kleine rondgang langs wat voorbijgangers in het hart van Opmeer blijkt wel dat er hier al vroeg wordt begonnen met drinken. “Ik denk dat het er van jongs af aan in is gegoten”, zo verklaart een wat oudere man het hoge cijfer. “In de schuren hier. Het zit een beetje in de cultuur.”

“Als ik zie hoe het er op een verjaardag ofzo aan toe gaat, is dat wel schokkend”

voorbijganger Opmeer

Een jongeman die hier opgroeide maar inmiddels in Amsterdam woont, bevestigt dat beeld. “Als ik zie hoe het er op een verjaardag ofzo aan toe gaat, is dat wel schokkend”, zo vertelt ‘ie. “En wat ik heb meegekregen vanuit mijn vriendenkring is dat het niet gek is dat je op je veertiende of vijftiende begint met drinken. Dat is in andere delen van het land toch wel echt heel anders.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405