Opvallende online slotavond Tour de Westwoud: ‘race tegen de klok’

17 juli 2021 18:00

Westwoud stond de afgelopen weken in het teken van Tour de Westwoud, een spel dat alles te maken heeft met de Tour de France. Morgen is de laatste dag en vindt een online slotavond plaats, waarbij ook de winnaar van deze editie bekend wordt gemaakt. “Het gaat een mooie laatste avond worden”, vertelt Aad van Diepen, mede-organisator van Tour de Westwoud. 

Tijdens Tour de Westwoud hebben de deelnemers, oftewel ploegleiders, allemaal een team met negen wielrenners. Deze renners doen mee aan de Tour de France. De ploegleiders kiezen zelf vier renners en de andere vijf worden via een trekking toebedeeld. Voor elke renner uit het team van een ploegleider die in de top vijftien eindigt, worden punten gegeven. Dat aantal punten is afhankelijk van op welke plek de renner eindigt. Ook kunnen er bonuspunten gescoord worden door goed te voorspellen welke renner welke trui wint.

Een bijzondere editie

“Dit jaar was het een hele bijzondere Tour de France en daardoor ook een opvallende Tour de Westwoud. Door de vele valpartijen is de tussenstand heel anders dan normaal”, vertelt Van Diepen. Van die valpartijen zegt hij zelf ook last te hebben gehad, want tot nu toe staat hij op de allerlaatste plaats van het klassement. “Bij mij gaat het niet zo goed met mijn punten. Dat is niet zo leuk, maar het is pure onmacht”, zegt hij. 

Maar nog niks is zeker. Zo is nog niet bekend welke renner met welke trui eindigt en dat is bij Tour de Westwoud een voorspelling met bonuspunten. “Wanneer iemand dat helemaal goed heeft voorspeld, is dat 200 bonuspunten waard. De eerste honderd deelnemers in het klassement maken daarom allemaal nog kans op de winst”, denkt Van Diepen. 

Vanaf 10-jarige leeftijd mag worden deelgenomen aan Tour de Westwoud. Zo is het in het jeugdklassement ook nog spannend en wisselen de nummers één en twee steeds van plek. 

“Normaliter is het sociale aspect van Tour de Westwoud heel erg belangrijk”, legt Van Diepen uit. “Het gaat dan om de gezamenlijke opening, het samenkomen bij dorpshuis de Schalm om de tussenstanden te zien en natuurlijk de slotavond.” Dit was het tweede jaar op rij dat de coronamaatregelen dit sociale aspect beperkte. Anders dan de vorige keer hingen de tussenstanden nu wel bij het dorpshuis, maar waren die op hetzelfde moment ook online te vinden. Dit om drukte bij de Schalm te voorkomen. 

“We hebben eigenlijk bijna hetzelfde programma als de vorige keer aangehouden. Daar hebben we toen goede reacties op gehad”, vertelt Van Diepen. Dit houdt in dat de slotavond online plaatsvindt.

Dat de online versie van Tour de Westwoud in de smaak valt, is terug te zien in de deelnemersaantallen. “Vorig jaar waren dat er 227 en dit jaar 240. Daaraan zie je gewoon dat het heel erg leeft in het dorp”, zegt Van Diepen. “Maar we hopen natuurlijk dat we het volgend jaar gewoon als vanouds kunnen organiseren.”

De online slotavond

Morgen is het tijd voor de online slotavond en voor Van Diepen en de mede-organisatoren wordt dat nog een race tegen de klok. “De finish van de Tour de France is morgenavond vlak voordat wij live gaan om half negen. Dat betekent dat we erg snel de punten moeten gaan optellen.” Tijdens de slotavond wordt namelijk de winnaar van Tour de Westwoud bekend gemaakt. “Wie dat wordt, is nog even spannend.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844