Opvang in West-Friesland voor slachtoffers huiselijk geweld is hard nodig

26 november 2021 15:09
Oosterpoortbrug oranje aangelicht

Sinds gisteren zijn over de hele wereld bouwwerken oranje aangelicht. De actie Orange the World wil hiermee de aandacht vestigen op geweld tegen vrouwen. Hoe nodig dat is blijkt wel uit de verhalen in de uitzending van M gisteren: in Nederland overlijdt elke acht dagen een vrouw door geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden zijn.

“Er is gekozen voor de kleur oranje omdat dat de kleur van hoop is,” vertelt Maja de Haan van Soroptimisten Hoorn. Zij coördineren de West-Friese deelname aan de actie. De medewerking van de gemeenten verloopt daarbij dit jaar moeizaam. Door budgettaire problemen, maar ook de corona maatregelen spelen de organisatie parten.

“Bij de officiële kick-off in West-Friesland is de Oosterpoortbrug in Hoorn oranje aangelicht,” vertelt Maja de Haan. Het optreden van stadsdichter Levi Noe kon echter geen doorgang vinden. Verder wordt het stadhuis van Koggenland, het kerkje in Wognum en Kasteel Radboud in Medemblik oranje uitgelicht. Ook wethouder Andrea van Langen van de gemeente Medemblik zal haar huis oranje aanlichten. Soroptimisten Hoorn roept ook bedrijven en inwoners op om het oranje licht te verspreiden:”Zet een oranje kaars voor je raam. Ook kun je een oranje wimpel of vlag buiten hangen.”

Naast het oranje aanlichten van gebouwen zijn er een aantal aanvullende acties gepland. Zo zijn in het Noorderplantsoen in Hoorn 500 oranje bloembollen geplaatst en zondag wordt de Scheepsjongens van Bontekoe een oranje poncho aangetrokken. Morgen zal eveneens in Enkhuizen een beeld een oranje metamorfose ondergaan.

Oorzaken

Onderzoek van Veilig Thuis Noord-Holland linkt 800 van de in totaal 2.015 meldingen aan ex-partnergeweld en 255 aan conflictscheidingen. “Er zijn zoveel verschillende gevallen. Ik denk dat het heel lastig is om oorzaken aan te wijzen. We weten alleen dat het gebeurt,” aldus Maja de Haan. “Als opvoeders hebben we de taak kinderen te leren dat iedereen gelijkwaardig en vrij is binnen grenzen. Maar in de huidige tijd lijken we grenzeloos bezig te zijn. Als je met elkaar samenleeft in een democratie heb je toch bepaalde regels nodig. Je dient respectvol met elkaar om te gaan en dat gebeurt vaak niet. Als je merkt dat het bij de buren of binnen je kennissenkring misgaat, kun je dit melden bij Veilig Thuis.”

Geen opvang beschikbaar in West-Friesland

Indien de situatie zo ernstig is dat een vrouw het huis moet ontvluchten kan zij alleen terecht in het Oranje huis in Alkmaar. In West-Friesland is geen opvanglocatie, aldus Maja de Haan. Soroptimisten Hoorn hoopt dat de politiek hier op korte termijn verandering in brengt. “Eigenlijk zou dit in iedere gemeente beschikbaar moeten zijn zodat ook preventieve hulp kan worden opgestart.”

Uitzending – 6 november 2021

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen alleen terecht in Alkmaar omdat in West-Friesland geen opvang beschikbaar is. Beluister het interview met Maja de Haan van Soroptimisten Hoorn.

Opvang in West-Friesland voor slachtoffers huiselijk geweld is hard nodig

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405