Opvang Oekraïense leerlingen op West-Friese scholen: het is zoeken naar wat het beste voor elk kind is

3 november 2022 13:00
Martinus college

Antoine Rijns is aangesteld als coördinator voor de opvang van Oekraïense leerlingen op de West-Friese scholen. “Begin maart kregen we het verzoek van twee meisjes die met een gezin in Enkhuizen terecht waren gekomen en op zoek waren naar een middelbare school. Ze klopten bij ons aan toen de procedures nog in de maak waren om leerlingen te plaatsen in West-Friesland. Dat hebben we niet afgewacht. We vonden dat ze in ieder geval wat structuur moesten krijgen waardoor ze niet de hele dag thuis hoefden rondhangen. Na deze twee kwamen er steeds meer kinderen die bij hen in de buurt woonden bij gastgezinnen.”

Leerlingen indelen op het juiste niveau is een uitdaging. “Dat is heel ingewikkeld. We hebben de leerlingen binnengehaald en op basis van de gesprekken met hen bepaald wat het niveau ongeveer was waarmee ze in Oekraïne te maken hebben gehad. Maar soms zit je ernaast en dan plaats je ze in een andere groep. Het is zoeken naar wat het beste voor elk kind is”, vertelt Rijns.

Psycholoog staat tot hun beschikking

De Oekraïense leerlingen hebben een eigen rooster bestaande uit een mentoruur en drie reguliere lessen met de klas waarin ze zijn geplaatst. De reguliere lessen zijn in het Nederlands. Aanvullend wordt een op maat afgestemd programma bestaande uit wiskunde, Nederlands en Engels gegeven en activiteiten gericht op sociaal welbevinden. Naast een mentor is er voor de leerlingen ook een Oekraïense psycholoog beschikbaar. “Sommige hebben namelijk last van depressieve gevoelens.” Over de oorlog wordt weinig gesproken. “Er zijn leerlingen die bewust hebben aangegeven hier niet over te willen praten” aldus Antoine Rijns.

Eind niet in zicht

De motivatie van de leerlingen verschilt. “De een heeft het idee in Nederland te blijven en volgt vol passie de Nederlandse lessen, er zijn echter ook leerlingen bij die zo snel mogelijk weer terug willen naar Oekraine. In eerste instantie werd gedacht dat het om een verblijf zou gaan van een half jaar. Maar inmiddels duurt het alweer veel langer en het eind is niet in zicht. Dus bij sommigen kantelt dat idee ook al.”

Beluister onderstaand het volledige gesprek met Antoine Rijns.

Uitzending – 3 november 2022

Antoine Rijns is aangesteld als coördinator voor de opvang van Oekraïense leerlingen op de West-Friese scholen. Beluister het interview hierover terug.

Opvang Oekraïense leerlingen op West-Friese scholen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405