Opvang Oekraïners ‘enorme operatie’ maar West-Friesland voortvarend op weg

24 maart 2022 15:00
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

West-Friesland vangt momenteel al zo’n 500 vluchtelingen op, blijkt uit een rondvraag van NH Nieuws bij de gemeenten. Dat is bijna een kwart van de 2.000 plekken die de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in eerste instantie voor elkaar moest krijgen. Ook al gaat het voortvarend, het optuigen van opvanglocaties is een flinke opgave. 

Ongeveer 40 Oekraïeners komen vandaag aan in het leegstaande woonzorgcomplex Almere in Opperdoes. Er is plek voor 60 mensen, naar verwachting voornamelijk vrouwen en kinderen. 

“Vanuit de gemeente is er direct een crisisteam opgetuigd met korte lijnen, van de burgemeester tot de Veiligheidsregio en de vrijwilligers hier op locatie”, legt beleidsmedewerker Joke Menkveld uit. Van een bureaufunctie staat ze nu met opgestroopte mouwen in Opperdoes. “Het valt niet allemaal op papier te bedenken in een crisissituatie. Het is gewoon gaan.”

Dat ondervindt ook Sylvette Ernsting. Vanuit haar functie als opbouwwerker bij de gemeente coördineert ze nu de vrijwilligers op locatie. “Het is hartverwarmend hoeveel aanmeldingen er zijn. We hebben twee shifts, tien vrijwilligers ’s morgens en een zelfde groep ’s middags.”

In het gebouw zijn dertig kamers, gemeenschappelijke ruimtes, een kinderspeelhoek, spelletjeskast en buitenruimte ingericht. De stapelbedden netjes opgemaakt, en een fleurige bos tulpen op iedere kamer. “Een school uit Purmerend maakt fruitschalen, en de basisschool hier in Opperdoes heeft allemaal versieringen gemaakt die ze vandaag ophangen om iedereen welkom te heten.”

Meer plekken nodig

Samen met de locatie Sorghvliet in Andijk heeft Medemblik voor 119 Oekrainers plek. Hoewel er alsnog snel meer plekken bij zullen moeten komen, is de verwachting. Vanuit inwoners is er een overweldigend aanbod gekomen, laat de gemeente weten. “Al meer dan 150 slaapplekken zijn er aangeboden. Het is geweldig dat zij in of naast hun huis ruimte willen maken voor vluchtelingen. Daarvoor zijn we onze inwoners zeer erkentelijk”, zegt burgemeester Frank Streng. 

Ook bedrijven hebben zich gemeld maar daar wordt nog niet op ingezet. “We concentreren ons nu op het onderbrengen van vluchtelingen bij gastgezinnen en op de centrale opvanglocatie in Opperdoes en binnenkort ook in Andijk.”

Net na coronacrisis, is het voor de gemeente Medemblik een enorme aanvullende opgave. En dat heeft ook – zeker als er meer vluchtelingen gehuisvest moeten worden – invloed op de dienstverlening, erkent burgemeester Frank Streng. “Dit betekent dat we zorgvuldig moeten beoordelen hoe we deze crisisopgave organiseren naast onze reguliere dienstverlening.”

Opvang in gastgezinnen Opmeer

In Opmeer zijn nu in ieder geval 22 vluchtelingen opvangen bij gastgezinnen, laat een woordvoerder weten. Dat aantal zal binnenkort nog verdubbelen, zei burgemeester Van den Hengel eerder. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844