Oranje superfan moet niks van Qatar weten en blijft voor het eerst in zo’n 50 jaar thuis

21 november 2022 22:00
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Wanneer Andijker Ab van ’t Hof voor het laatst een wedstrijd van het Nederlands Elftal tijdens een groot toernooi thuis op tv zag is de vraag. “Dat is heel lang terug. Ik zwierf altijd ergens maar niet thuis.” Maar hoe hard zijn oranjebloed ook stroomt, hij wil absoluut niet naar het WK in Qatar. En dus kijkt hij thuis samen met zijn buren.

Sinds het WK in 1974 in Duitsland was Ab erbij, behalve in 1978 in Argentinië. In totaal was de Andijker aanwezig bij 17 EK’s en WK’s, volledig in het oranje. Herkenbaar, zoals hij zelf zegt, aan zijn tieten en bekend van de talloze keren dat hij fonteinen oranje liet kleuren. “Daar ben ik flink wat keren voor opgepakt, maar ik werd gelijk weer vrijgelaten als ik maar beloofde de fontein schoon te maken”, zegt hij met een grote glimlach. 

‘Vreselijk dat gastarbeiders de dood in gejast worden’

De oranjefan wordt serieus als het over Qatar gaat. Uit principe wil hij er niet heen, al zit hij dus wel voor de tv in zijn oranjepak. “Ik ben een voetbalgek. Ik kijk voor het voetbal, maar naar Qatar wil ik niet. Ik vind het vreselijk wat er gebeurt: met vrouwen, homo’s en gastarbeiders die de dood in gejast worden. Daar ben ik het niet mee eens. En er is niets te beleven daar.”

Want sfeer is voor de 74-jarige Ab bijna nog belangrijker dan het voetbal zelf. Het valt dan ook op dat hij tijdens de wedstrijd tegen Senegal zich vaak drukker maakt om de sfeer in het stadion dan de wedstrijd zelf. “Die wedstrijd komt wel goed. Het wordt 2-0.” Het blijken later profetische woorden te zijn.

Niet betaald als fan naar Qatar

Terug naar de sfeer. Daar kan je volgens Ab niet eens van spreken. “Er zijn tweeduizend Nederlanders in Qatar. En vijftig van hen worden er betaald om heen te gaan. Dat is mij ook aangeboden, maar ik wilde niet heen. Voor de rest is het allemaal nep.” Verhalen hoort hij wel. Dat mensen in een soort container moeten overnachten. “En ze moeten 13,50 euro betalen voor dat ene biertje dat ze mogen drinken in de fanzone.”

Spijt heeft hij ook na afloop niet. Al scheelt het natuurlijk ook dat het Nederlands elftal Senegal met 2-0 versloeg. “Ik had het inderdaad goed voorspeld. Dat is geen goed teken, want ik heb ook voorspeld dat Brazilië de finale wint van Argentinië”, zegthij lachend. 

Maar ondanks dat zit hij vrijdag gewoon weer thuis voor de buis gekleed in het oranje. Ondertussen misschien alvast mijmerend over het EK dat in 2024 in Duitsland wordt gehouden. En waar de fonteinen wellicht als vanouds weer oranje kleuren. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405