Oranjeverenigingen West-Friesland worstelen ook dit jaar met tekort aan vrijwilligers

17 april 2023 07:09

Koningsdag staat voor de deur. Het organiseren van deze gezellige dag is nog altijd een uitdaging, omdat het moeilijk is om vrijwilligers te vinden. Er wordt alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat het feest door kan gaan. “Het is een ware zoektocht, ieder jaar weer”, zegt Marit uit Venhuizen. 

Hoorn kijkt terug op geslaagde Koningsdag

Het is nog even wachten op de weersvoorspelling, maar het wordt hoe dan ook druk op Koningsdag. Dat houdt wel in dat er voldoende vrijwilligers aanwezig moeten zijn om ervoor te zorgen dat het feest op rolletjes loopt, en laat dat nou net een probleem zijn. 

Ware zoektocht

Er wordt door de verschillende verenigingen hard gezocht naar vrijwilligers. Zo verschijnen er oproepjes op Facebook en spitten ze hun eigen netwerk nog eens door. Slechts een enkeling heeft voldoende vrijwilligers kunnen regelen. “De vereniging loopt niet over van de vrijwilligers, maar het zijn er genoeg voor nu. We redden ons wel”, zegt voorzitter Harry Groot uit Enkhuizen. “Ze mogen zich natuurlijk altijd aanbieden”, voegt hij lachend toe. 

Ook in Avenhorn en De Goorn is de zoektocht nog niet afgerond. Vorig jaar werd de organisatie van het feest, met de komst van een nieuw bestuur, anders aangepakt. Ook moest het evenement last minute op touw worden gezet door corona. Als gevolg hiervan zijn veel vrijwilligers gestopt. “Het is niks nieuws, we zoeken ieder jaar naar vrijwilligers”, vertelt Kim Bol. 

Veel andere Oranjeverenigingen kunnen zich hier in vinden. Vorig jaar moest Medemblik gedwongen de handdoek in de ring gooien. Door een tekort aan vrijwilligers kon het feest daar niet doorgaan, en in Venhuizen kunnen de Koningsspelen voor de jeugd misschien helemaal niet doorgaan. 

Nog heel even

Voor nu lijkt het erop dat de West-Friese verenigingen het hoofd nog net boven water weten te houden. Mondjesmaat bieden wat vrijwilligers zich hier en daar aan. “Mensen willen wel graag een steentje bijdragen”, vertelt Sandra Doeksen uit Berkhout. “Er heerst een saamhorigheidsgevoel.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405