Orgelklanken galmen weer door Westerkerk, topdirigent Ton Koopman bijt spits af

16 oktober 2021 15:30

Eindelijk komen er weer authentieke geluiden uit de orgelkast in de Westerkerk in Enkhuizen. Niemand minder dan topdirigent Ton Koopman bespeelde het orgel vanmiddag voor het oog van tientallen bezoekers. 

Twaalf jaar geleden werd het orgel verwijderd om plaats te maken voor speakers. Maar een aantal jaar geleden werden de hoofden bij elkaar gestoken en besloten om toch weer een nieuw orgel in de orgelkast uit 1549 te realiseren.

Er wordt momenteel nog druk gewerkt aan de restauratie van de oude orgelkast en het terugplaatsen van oude orgelpijpen. Toch is de bouw is al zo ver, dat er al dit weekend gespeeld kan worden.

Flink in buidel tasten

Het terugplaatsen van een nieuw orgel kost maar liefst 650.000 euro. Een flink bedrag, dat onder meer bij elkaar wordt gebracht  met allerlei sponsoracties. Onlangs konden mensen in ruil voor een donatie hun naam op de orgelpijpen laten graveren. Vanmiddag doneerde een bezoeker zelfs nog 5.000 euro.

“Dit is een van de unieke zestiende-eeuwse orgelkasten en ook een van de grootste in die tijd gebouwd”, vertelde Johan Zoutendijk eerder aan WEEFF/NH Nieuws. “De orgelkast is op zich heel goed bewaard, maar alle techniek en het binnenwerk is rond 1900 vervangen. Toen is er een nieuw orgel ingebouwd, waardoor de constructie verzaagd moest worden om het te laten passen.”

 Het volgende concert staat gepland voor 24 oktober om 15.30 uur. Dan zal Theo Jellema het orgel bespelen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405