Oud-hoogleraar Thomsen:”Groot gedeelte nieuwe woningen sociale huur komt in de plaats van woningen die er al stonden”

20 december 2022 11:00
West-Friesland

Andre Thomsen komt al ruim een halve eeuw op voor gebouwen en buurten die met sloop bedreigd worden. Zo’n veertig procent van de woningcorporaties vindt het volgens Thomsen onnodig om te slopen, “Maar bij sommigen zit het in de bedrijfscultuur. Er is een woningnood die doet denken aan de situatie kort na de Tweede Wereldoorlog. Dan ga je toch geen goed bewoonbare woningen slopen?”

Woningcorporaties onderscheiden zich qua verdienmodel volgens Thomsen niet of nauwelijks van commerciële verhuurders of ontwikkelaars. Wel hebben ze volgens hem meer mogelijkheden. “Ze hebben machtsmiddelen waar bewoners niet of nauwelijks tegen opgewassen zijn. Eigenlijk zou de wetgeving daarop aangepast moeten worden.”

Bij sloop/nieuwbouw komt stikstof vrij. Volgens Andre Thomsen, die bijna vijftig jaar hoogleraar woningverbetering en woningbeheer aan de TU Delft was, is dat een rechtstreekse bedreiging voor de natuur. “Bij de productie van beton en metselwerk komt veel stikstof vrij. Bij renovatie hoeven die niet vervangen te worden. Het verschil van de uitstoot bij sloop/nieuwbouw en renovatie is dan ook enorm.”

Bloemenbuurt

Bewoners van de Bloemenbuurt in Enkhuizen waar sloopplannen voor zijn hebben Andre Thomsen om advies gevraagd. “Scheurvorming in het casco duidt op instabiele fundering. Dat is er niet te vinden. Ik was blij verrast een wijk in zo’n goede staat tegen te komen waar geen enkele aanleiding is om over sloop te praten. De gemeenteraad is zo wijs geweest om te zeggen ‘ga niet slopen zolang niet duidelijk is dat het echt noodzakelijk is’.”

Andre Thomsen heeft een notitie over de wijk toegestuurd aan de woningcorporatie Welwonen met een verzoek om commentaar. “Ik heb daar niets van gehoord.” Welwonen heeft de huurdersvereniging wel laten weten dat er wetenschappers zijn met een andere mening, aldus Thomsen. Volgens de notitie is renovatie financieel en volkshuisvestelijk aantrekkelijker. “Met behulp van renovatie kun je met een uitgespaarde investering nieuwe woningen bouwen.”

Nieuwbouwverplichting

In een gesprek samen met de huurdersvereniging en de wethouder hoopt Thomsen van de woningcorporatie te horen wat de belangrijkste redenen voor sloop zijn. Thomsen denkt deze wel al te weten. Woningcorporaties spreken met gemeenten een nieuwbouwverplichting af. “Nieuwbouwgrond is er echter nauwelijks. Dus waar ga je dan bouwen? Woningcorporaties zoeken dan in hun eigen bestand om te kijken welke woningen in aanmerking komen voor vervanging om aan de nieuwbouwverplichting te kunnen voldoen.”

Volgens Thomsen maakt ook de VNG zich hier zorgen over. “Op deze manier lijkt het alsof we in Nederland een heleboel nieuwe woningen bouwen, maar zeker in de sociale huursector komt een heel groot gedeelte van die nieuwe woningen in de plaats van woningen die er al stonden.”

Uitzending – 3 december 2022

Een groot gedeelte van de nieuwe woningen bestemd voor sociale huur komt in de plaats van woningen die er al stonden, aldus oud-hoogleraar Andre Thomsen. Beluister het gesprek hierover met hem.

Groot gedeelte nieuwe woningen sociale huur komt in de plaats van woningen die er al stonden

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405