Oud-schaatscoach Thea rekent op medailles: “Irene was al een echte winnaar”

2 februari 2022 07:02

De verwachtingen rondom Irene Schouten zijn aan de vooravond van de Olympische Spelen hooggespannen.  Zo ook bij oud-trainer Thea Bervoets uit Benningbroek, die Schouten zo’n vijftien jaar geleden onder haar hoede had. “Ze was al een echte winnaar.”

“Ik denk drie. En misschien wel vier”, zegt Bervoets, op de vraag hoeveel medailles Schouten gaat winnen in Peking. “Ik zeg niet dat het vier keer goud wordt, maar het is echt wel reëel dat ze vier medailles wint.” 

Bervoets heeft als trainster door de jaren heen veel talentvolle schaatsers uit de regio onder haar hoede gehad. Zo ook Irene Schouten, die vanaf 2006 twee jaar deel uitmaakte van de C-selectie. Samen met onder meer Thea’s dochter Inge, Medemblikker Bart Schipper en Maurice Vriend uit Midwoud. “Dat was een unieke generatie. Ik denk dat de selectie bestond uit tien schaatsers en allemaal plaatsen ze zich voor het Nederlands kampioenschap. Dat heb ik nooit meer meegemaakt.”

Een jonge Irene Schouten in actie

Schouten was nog niet eens de blikvanger van de groep, maar viel wél op door haar mentaliteit. “Ze wilde altijd hard trainen. En ze was ook al een echte afmaker, zoals we dat in het marathonschaatsen noemen. Iemand die echt al wilde winnen.”

Trots

En nu, zo’n vijftien jaar later, staat haar pupil voor de tweede keer op de Olympische Spelen. Na het brons van 2018 – behaald op de massastart – is dit voor Schouten hét moment om te oogsten. “Dan ben je er wel trots op dat je kunt zeggen: ‘Hé, die heeft nog bij mij geschaatst’. Ik denk dat ik haar vooral het leren trainen heb bijgebracht. Want de intensiteit ging bij ons wel omhoog.” 

Naast Irene Schouten is er nog een oud-pupil van Bervoets op het vliegtuig gestapt. De Edamse Merel Conijn is in Peking aanwezig als reserve.  

De C-selectie met als derde van rechts: Irene Schouten

Gaat Irene Schouten voor de eerste West-Friese gouden schaatsmedaille ooit zorgen? Bervoets zit de komende weken enkele malen gespannen voor de televisie, en heeft ook nog een gouden tip voor Irene. “In verband met corona is het nu natuurlijk belangrijk om gezond te blijven. Verder moet ze lekker zichzelf blijven en haar ding doen. Dan komt ze écht wel op het podium terecht.”

Programma Irene Schouten op de Olympische Spelen: 

Zaterdag 5 februari: 3000 meter (9.30 uur). 

Donderdag 10 februari: 5000 meter (3 uur).

Zaterdag 12 februari + dinsdag 15 februari: Ploegenachtervolging (9 uur). 

Zaterdag 19 februari: Massastart (8 uur). 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405