Oud-topchef Hans (77) serveert driegangenmenu voor 5 euro: “Koken is mijn passie”

9 november 2022 19:04

Elke dinsdagavond is het ramvol in het Huis van de Buurt in Enkhuizen en dat is te danken aan voormalig topchef Hans Koot (77). De pensionado werkte sinds 1969 over de hele wereld in toprestaurants, maar elke dinsdag serveert hij nu samen met vrijwilligers een driegangenmenu voor slechts 5 euro per persoon. “Ik probeer altijd streekproducten te gebruiken.”

De voormalig topchef zit al ruim 50 jaar in het vak en heeft al zijn hele leven ‘een grote passie voor koken gehad’. Na de hotelschool emigreerde Hans in 1969 naar Johannesburg, een stad in Zuid-Afrika. Daarna reisde hij door naar Australië en ook daar werkte hij in toprestaurants. Toen zijn vrouw overleed besloot Hans terug te keren naar Nederland.

“Sinds twee maanden woon ik in Enkhuizen en dat bevalt mij prima”, vertelt de 77-jarige pensionado daarover. “En toen ik door Kees van Welwonen werd gevraagd om te koken in het buurthuis, sprak mij dat gelijk erg aan.” Het is inmiddels de vijfde keer op rij dat Hans in de keuken staat en daarnaast ook de gerechten bedenkt. “Vanavond hebben we een driegangenmenu voorbereid en bijna alle producten die we gebruiken, komen hier uit de streek vandaan.” Het is dus niet voor niets dat de georganiseerde avonden tot ‘Koken met Streken’ is benoemd. 

Succesvolle eerste weken

En of je nu een grote of kleine portemonnee hebt, dat maakt niet uit want iedereen die zich aanmeldt is welkom om aan te schuiven. Volgens Kees Kramer van Welwonen is er veel behoefte om samen te eten en de tijd met elkaar door te brengen. “Het eten is eigenlijk hét middel”, stelt Koot. “Het doel is samen zijn, om dingen met elkaar te delen en om nieuwe mensen te ontmoeten.”

“Als de vraag blijft toenemen willen we kijken of we de grote zaal erbij kunnen betrekken”

Hans Koot, voormalig topchef

Tot nu toe kookt Hans elke dinsdagavond voor 35 gasten. “Maar als de vraag blijft toenemen willen we kijken of we volgend jaar ook de grote zaal erbij kunnen betrekken”, kijkt Hans vooruit. “Ik doe het voor de blije gezichten van de bezoekers. Daar haal ik héél veel voldoening uit.”

koken met Hans

Ook de gasten zijn erg te spreken over het initiatief en de kookkunsten van Hans. “Mijn vrouw is vorig jaar plots overleden”, legt Cor (65) uit, waardoor zijn leven 180 graden draaide. “Ik ben heel blij dat deze avonden georganiseerd worden en het betekent dan ook héél veel voor mij. Alleen eten is namelijk helemaal niet gezellig en nu leer ik ook nieuwe mensen kennen.”

Aanmelden

Zelf geïntresseerd om de gerechten van Hans te proeven? Aanmelden kan via het telefoonnummer: 06-30526181 (liefst via WhatsApp) of stuur een mailtje naar: Kokenmetstreken@gmail.com.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405