Oud-topzwemmer Joost overleefde kanker en is nu directeur van Stichting ‘Fight cancer’

25 september 2024 08:36
Bron: Renata Jansen Fotografie

Hij weet als geen ander met wat voor gevoel de deelnemers aan Swim to Fight Cancer aan de start staan. Toen oud-topzwemmer Joost Reijns (37) uit Zwaag 24 jaar was, kreeg hij de diagnose teelbalkanker. Nu zwemt hij als de nieuwe directeur van Stichting Fight cancer mee, de organisator van het zwemevenement op 1 juni 2025 in Haarlem.

Gisteravond was Joost aanwezig bij de aftrap van Swim to Fight Cancer Haarlem 2025. Met een duik in de Mooie Nel werd het startschot gegeven voor de inschrijving en het aantrekken van sponsoren. Hij is blij dat hij nu de directeur van Stichting Fight cancer, waar het zwemevenement onder valt, mag zijn. De voormalig topzwemmer vertelt aan NH zijn persoonlijke verhaal.

Tekst loopt door na de foto.

Duik in de Mooie Nel, startschot Swim to Fight Cancer Haarlem 2025

Het is al snel duidelijk dat Joost na het behalen van zijn zwemdiploma’s veel talent heeft voor zwemmen. Dat zien ook voormalig topzwemmers die hem aan het werk zien en hem op weg helpen. Een topsportcarrière lonkt. De Westfries doet later mee aan EK’s en WK’s en wint verschillende medailles. Hij traint hard om te schitteren op de Olympische Spelen in Londen van 2012. Totdat hij meedoet aan het EK in Polen in 2011.

Duik in de Mooie Nel, startschot Swim to Fight Cancer Haarlem 2025

“Uit de dopingcontrole daar bleek dat ik een afwijkende hoge waarde van een bepaald hormoon in mijn bloed had”, vertelt Joost. 

Teelbalkanker

Uit onderzoek blijkt dat Joost teelbalkanker heeft. “Je schrikt enorm. Je verwacht zoiets nooit.” In plaats van dat hij in Londen in het Olympisch bad zijn krachtige borstcrawl toont, ligt hij vooral op bed. Hij ondergaat chemokuren en twee operaties. 

“Vooral de periode tussen de diagnose en het behandelingsplan is een ontzettend onzekere tijd. Je blijft in het ongewisse. Je broer vraagt of je doodgaat en je weet gewoon niet wat je moet antwoorden”, vertelt hij. Dankzij de steun van zijn familie en (sport-)vrienden en vooral door veel met ze te praten, komt hij die gitzwarte periode door. 

Tekst loopt door na de foto. 

Joost Reijns

De behandeling slaat aan. “Ik ben dokter Kerst van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam zeer dankbaar. Hij zorgde ervoor dat ik een behandeling op maat kreeg. Hij wist dat ik topsporter was en daar werd de kuur op aangepast. Uiteraard op basis van een zo hoog mogelijk slagingspercentage.”

Na de succesvolle behandeling probeert Joost zijn zwemcarrière weer op te pakken. EK’s en WK’s volgen. Hij behaalt medailles, ook tijdens een gemixte estafette met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. En hij kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Nieuwe directeur ‘Fight cancer’

Maar dan krijgt zijn gezondheid weer een klap te verwerken. “Een dubbele longontsteking. Gewoon heel domme pech.” Hij besluit de topsport achter zich te laten en stort zich op een maatschappelijke carrière.

Via de Johan Cruyff Academie loopt Joost stage bij KWF Kankerbestrijding en wordt hij in 2018 projectmanager bij Stichting Fight cancer, waar Swim to Fight Cancer onder valt. Inmiddels werkzaam bij een ander bedrijf ziet Joost dat Stichting Fight cancer een nieuwe directeur zoekt. Die kans mag hij niet laten schieten.

“Ik ben het helemaal eens met de missie van de organisatie. Het streven naar een wereld waarin kanker niet meer dodelijk hoeft te zijn. Door wetenschappelijk onderzoek financieel te ondersteunen door middel van sportevenementen zoals Swim to Fight Cancer. Daardoor wordt de kans steeds groter dat de ziekte in een vroeg stadium opgespoord wordt, goed behandelbaar is en ook de kwaliteit van leven geborgd blijft.”

Tekst loopt door na de foto.

Swim to Fight Cancer in Haarlem, 2023

“Swim to Fight Cancer is prachtig. Het is een platform waar mensen die zich machteloos voelen, dat om kunnen zetten in actie. Of je nu patiënt, ex-patiënt of een naaste bent. Waar honderden lotgenoten ervaringen uitwisselen. Een lokaal verbindend evenement met een lach en een traan.”

“We steunen via KWF Kankerbestrijding met de financiële opbrengst van alle donaties en sponsoren wetenschappelijk onderzoek naar kanker. En we ondersteunen ook weer een lokaal project. Zoals we vorig jaar deden met de comfortboxen voor het Spaarne Gasthuis.”

Tekst loopt door na de foto.

Swim

Joost vindt het niet vervelend dat hij voor zijn werk zoveel met de ziekte bezig is. “Natuurlijk denk ik af en toe wel terug naar mijn rotperiode. Maar ik ben ook telkens ontzettend dankbaar dat ik er überhaupt nog ben.”

Met de borstcrawl door de Haarlemse grachten

Helemaal gestopt met de zwemsport is Joost nog niet. Met zijn eigen bedrijf geeft hij zwemclinics aan volwassenen. En hij zwemt mee tijdens ‘de swims’. “Zolang mijn agenda het toelaat tenminste.” Op 1 juni 2025 is hij er in ieder geval bij in Haarlem. “Natuurlijk met de borstcrawl, de mooiste zwemslag die er is. Maar deelnemers mogen natuurlijk ook rustig aan met de schoolslag naar de finish zwemmen.”

Tekst loopt door na de video.

Swim to Fight Cancer is een tweejaarlijks evenement in Haarlem. De laatste keer was in 2023:

Joost heeft dan weliswaar niet op de Olympische Spelen kunnen vlammen, maar hij heeft zijn belangrijkste strijd gewonnen. Die tegen kanker. “Als je ziek bent, dan is het allemaal leuk hoor die topsport. Maar je wilt op dat moment maar één ding. En dat is beter worden.” En dat is gelukt en veel meer waard dan een gouden plak. Joost woont in Zwaag met zijn vriendin en ze hebben een dochtertje van drie jaar oud.

Swim to Fight Cancer Haarlem

Het is dit jaar de derde keer dat het evenement in ‘grote opzet’ in Haarlem plaatsvindt. Twee edities gingen niet door vanwege corona en de slechte kwaliteit van het zwemwater. Vanwege dat laatste probleem is het van september naar juni verplaatst. 

Start en finish zijn bij de Melkbrug. Deelnemers kunnen twee of vier kilometer zwemmen. Ook is er een aparte swim voor kinderen en voor businessteams. 

“We hopen dit jaar meer geld op te halen dan vorig jaar. Dus meer dan zes ton. En we hopen op nog meer deelnemers”, vertelt Jorieke Exler, woordvoerder van Swim to Fight Cancer Haarlem.

“Er werken honderden vrijwilligers mee aan het evenement. Ook dit jaar slaan ondernemers in de stad de handen ineen en maken het evenement spectaculairder dan ooit. En deelnemers kunnen voorafgaand aan de swim weer meedoen aan trainingen. Wel in een wetsuit, want het water kan nog koud zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844