Ouderen trappen flink door tijdens fietsles: “Het biedt vrijheid”

10 april 2023 08:05
Bron: Daphne de Boer / NH Nieuws

Fietsles voor ouderen. Op meerdere plekken in West-Friesland wordt het momenteel gegeven. Ze voelen zich bang en onzeker in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat zij vaker betrokken zijn bij dodelijke fietsongelukken. Dat wilt Team Sportservice tegengaan met het organiseren van fietslessen. “Fietsen brengt voor senioren vrijheid met zich mee”, vertelt Ramon Kolenberg van Team Sportservice.

Wat voor veel mensen als vanzelfsprekend in de oren klinkt, is niet voor iedereen zo. Een lekker rondje fietsen gaat voor sommige senioren gepaard met een onveilig gevoel. Zo gebeuren er steeds vaker ongelukken waarbij zij zwaar letsel oplopen. “In 2021 waren er 207 dodelijke ongelukken met fietsers. Bij maar liefst 119 hiervan waren 70-plussers betrokken”, zegt Ramon. “Het is dan ook belangrijk dat er fietslessen worden aangeboden.” 

De fietslessen zullen drie keer in Hoogkarspel worden gegeven. “De senioren hebben natuurlijk al vaker gefietst, ze weten hoe het moet. Na een paar lesjes hebben de meeste het weer onder de knie.”

Weer durven fietsen

Fietsen is vaak een van de laatste vervoersmiddelen waarmee senioren zich gemakkelijk van A naar B kunnen bewegen. Ook zorgt de mogelijkheid om te kunnen fietsen voor meer sociaal contact. Mensen kunnen namelijk snel even langs vrienden of familie. Fietsen is dan ook niet iets waar men tegenop hoort te kijken. “De angst sluipt er pas in na een ongeval of het weinig gebruiken van de fiets. Met de fietslessen proberen we de senioren meer zekerheid te geven over hun eigen vaardigheden”, legt Ramon uit. 

Op- en afstappen wordt als een lastige opgave ervaren. Op latere leeftijd wordt het evenwicht immers minder. Tijdens de lessen blijkt dan ook veel behoefte te zijn aan uitleg over de beste technieken. “Ik heb zelf nog nooit een ongeluk gehad. Maar ik ben wel een paar keer mijn evenwicht verloren toen ik mijn fiets aan de hand had. Ik viel zo de bosjes in”, vertelt de Hoogkarspelse Truus Kamper.

De 69-jarige Truus gaat binnenkort de Elfstedentocht fietsen en een goede voorbereiding is het halve werk. Graag leert ze dan ook zoveel mogelijk. Ook een andere deelneemster hoopt wat op te kunnen steken tijdens de fietsles. “Ik ben een keer van mijn fiets afgevallen en heb daar nog steeds weleens last van”, vertelt ze met een bedroefde toon. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Doortrappen Hoogkarspel

Toekomst

Volgens Ramon is het initiatief zeker iets voor de toekomst. “Er zullen altijd senioren zijn die moeite hebben met fietsen. Het blijft belangrijk om aandacht aan hun te besteden”, vertelt hij. Truus heeft al veel aan de eerste les gehad en weet nu, net zoals de andere deelnemers, hoe zij het beste het verkeer kan trotseren. “Ik stap zo meteen een stuk zelfverzekerder op de fiets”, zegt ze met een glimlach op haar gezicht. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405