Het aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder minderjarigen in West-Friesland is in het eerste kwartaal gestegen van 3 (vorig jaar) naar 8 in 2020.
“Het gaat hier om jonge mensen die door drank- of drugsgebruik in een ambulance moet worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Elk geval is er dan één te veel,” vertelt burgemeester Wortelboer tegen WEEFF Radio.
“Alcoholgebruik door hele jonge mensen is gewoon niet gezond. Het is slecht voor de ontwikkeling. Ouders hebben daar ook een rol in. Als overheid kunnen we controleren op de verkoop. We kunnen ook afspraken met scholen maken. Maar wat er achter de voordeur gebeurt daar gaan wij niet over. Maar daar begint het natuurlijk wel. Als het makkelijk was hadden we het allang opgelost. Daarom bieden we het nodige aan voor ouders.”
Onder meer online webinars worden aangeboden. “Want het gaat erom te leren signaleren,” legt burgemeester Wortelboer uit. “En hoe je gesprekken erover kunt hebben. Het is best lastig om bij jonge mensen te herkennen, ook voor zichzelf, wanneer het nu fout gaat.”
“Bij volwassenen heb je al gauw door wanneer iemand een borrel op heeft. Bij jonge mensen denk je het ene moment dat er niets aan de hand is. Het volgende moment is het net of er een knop omgaat en is het helemaal mis.”
Niet alleen alcohol, ook drugs vormen een probleem. “Voor meer dan de helft is het alcohol, in twintig procent van de gevallen een combinatie en in 10% van de gevallen drugs. Onder de 15 jaar hebben we geen intoxicaties gehad. Daar moet je dan blij mee zijn. Tegelijkertijd zijn er best nog wel een aantal 16- en 17-jarigen. We hebben het nog lang niet opgelost.”
Foto: Michal Jarmoluk via Pixabay
Burgemeester Wortelboer vertelt hoe ouders kunnen helpen het alcohol- en drugsmisbruik onder minderjarigen in West-Friesland te verlagen.
Ouders, scholen en professionals kunnen voor informatie, webinars en andere activiteiten terecht op de website www.incontrolofalcoholendrugs.nl.