Partij voor de Dieren overtuigd van goede bedoelingen Landbouwshow Opmeer, maar “dieren lijden voor menselijk pleziertje”

24 januari 2023 09:00
Landbouwshow Opmeer

Moet Noord-Holland Landbouwshow Opmeer sponsoren? Dit vraagt een deel van de provinciale statenleden zich af. De subsidie is volgens voorzitter Wim Staal een welkome aanvulling. Wegvallen ervan zal leiden tot een verhoging van de toegangsprijs.

Staal snapt niet zo goed waarom Partij van de Dieren haar kritiek uit richting de Landbouwshow. “Wij willen als vertegenwoordiger van de agrarische sector met de Landbouwshow juist laten zien hoe goed de veehouders voor hun dieren zijn.” Ines Kostić, statenlid in Noord-Holland namens de Partij voor de Dieren, laat weten dierenartsen naar Landbouwshow Opmeer te hebben gestuurd om dit te constateren.

Volgens Staal heeft Nederland het wereldwijd gezien al het beste voor elkaar qua regelgeving hieromtrent. “We staan onder andere onder streng toezicht van de gezondheidsdienst voor Dieren.” Tijdens de Landbouwshow wordt gezorgd voor schaduwplekken en drinkwaterpunten. Ook is er ruim stro en voer aanwezig. “Ook zijn er regels op het gebied van transport en dierenartsen houden toezicht.” Van de verschillende commissies die op de dag actief zijn krijgt het bestuur van de Landbouwshow verbeterpunten gerapporteerd. Onder andere op het gebied van de aanvoer van de dieren, de waterpunten en een publieksvrije sector voor de dieren.

Goede bedoelingen

“We twijfelen ook niet aan de goede bedoelingen”, vertelt Kostić van Partij voor de Dieren. “Maar wat de paarden en koeien moeten doorstaan door wat er met ze wordt gedaan is wel heel heftig. Zo worden de uiers van koeien gekeurd op hoe vol en bol ze zijn. Koeien lijden zo pijn voor een menselijk pleziertje.”

Sommige koeien worden volgens Kostić gefokt op bepaalde kenmerken zoals spieren. “Hierdoor zijn ze te groot waardoor elke koe met een keizersnee moet bevallen met hele hoge risico’s.” Ook aan de hoge melkproductie van koeien hangen risico’s. “Ook dit is heel pijnlijk voor ze waardoor ze eerder uitgeput raken en klachten en ziektes kunnen ontwikkelen.”

Kostić ziet graag dat geld anders besteedt wordt aan het platteland. “Door bijvoorbeeld te investeren in burgerinitiatieven die mensen met een kleine portemonnee helpen.” In maart zal worden gestemd over het voorstel van Partij voor de Dieren om geen subsidie meer te verstrekken aan de Landbouwshow Opmeer en soortgelijke evenementen. CDA en VVD hebben zich reeds uitgesproken voor behoud van de subsidie voor de Landbouwshow.

Uitzending – 21 januari 2023

Moet Noord-Holland Landbouwshow Opmeer sponsoren? Dit vraagt een deel van de provinciale statenleden zich af. Volgens voorzitter Wim Staal laat de Landbouwshow juist zien hoe goed de veehouders voor hun dieren zijn. Beluister het volledige gesprek.

"Met Landbouwshow Opmeer willen veehouders laten zien hoe goed ze voor hun dieren zijn."

Uitzending - 21 januari 2023

Partij voor de Dieren is overtuigd van de goede bedoelingen van Landbouwshow Opmeer. Volgens statenlid Ines Kostić lijden dieren tijdens de show echter voor een menselijk pleziertje. Beluister het volledige gesprek.

Partij voor de Dieren overtuigd van goede bedoelingen Landbouwshow Opmeer, maar "dieren lijden voor menselijk pleziertje"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405