Pas op! Campagne waarschuwt voor modder op de weg tijdens de oogsttijd

22 september 2023 10:10
Bron: GLOCALmedia

Met de oogstperiode in aantocht start de gemeente Schagen met vier andere gemeenten de campagne ‘Toon begrip, raak niet in slip’. De campagne start volgende week en is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten en begrip te kweken voor het werk van de boeren, zegt wethouder Heddes van Schagen: “Modder op de weg heeft geleid tot ongevallen met soms zelfs dodelijke afloop.”

Ieder najaar is het weer raak; oogsttijd en veel regen waardoor er veel modder op de weg terecht komt als de kolen en bieten van de akkers worden gehaald. “Natuurlijk is het zo dat de boeren de weg schoon moeten houden”, vertelt wethouder Hans Heddes van Schagen. “Wat we ook willen, is dat weggebruikers inzien dat zij dat niet meteen na iedere rit kunnen doen.”

Veilig

De campagne is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Texel, Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Drechterland hebben zich hierbij aangesloten. Er wordt samengewerkt om de wegen veiliger te maken voor inwoners en bezoekers tijdens de oogsttijd. Heddes: “Boeren rijden door de hele regio en de weg stopt niet bij een gemeentegrens. We willen eenduidigheid en geen wirwar aan verschillende waarschuwingsborden per gemeente.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

modder op de weg

Met de campagne hopen de agrarische gemeenten dat weggebruikers rekening houden met de mogelijkheid van modder op de wegen en hun rijgedrag aanpassen, zoals het verminderen van snelheid, het vermijden van hard remmen en het houden van afstand. Tegelijkertijd roept de campagne op tot meer begrip voor de uitdagingen waar boeren tijdens de oogstperiode mee te maken hebben.

Schoon

Boeren en tuinders zijn verplicht om de wegen zo schoon mogelijk te houden. Het kan ze een flinke boete opleveren als dat niet gebeurt. Heddes: “Ze doen hun uiterste best en het kan voorkomen dat er toch wat modder op de weg achterblijft, maar aan het eind van de dag moet de weg gewoon schoon zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844