Pascal vast in Bulgarije na ‘onterechte’ beschuldiging van rijden onder invloed

20 april 2024 16:30
Bron: Privéfoto

Kermisexploitant en vrachtwagenchauffeur Pascal van Griensven (52) is ten einde raad. Als er in oktober na een controle in zijn vrachtwagen softdrugs bij een bijrijder wordt gevonden, beschuldigt de politie hem van rijden onder invloed van drugs en drugsbezit. Pascal ontkent, maar wordt toch opgepakt. Ook zijn vrachtwagen en rijbewijs worden in beslag genomen. Nu zit hij zonder inkomsten en tast in het duister over de afloop. “Het lijkt uitzichtloos.”

De in beslag genomen vrachtauto

De 52-jarige Amsterdamse kermisexploitant verdeeld zijn tijd tussen Nederland en Bulgarije. In Hoorn runt hij tussen oktober en januari een oliebollenkraam op het Kerkplein. Ondertussen vertrok hij vorig jaar herfst ook naar het Bulgaarse Velingrad waar hij in het hoogseizoen werkt. 

In dat dorp, zo’n 140 kilometer ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, ligt een permanent circusterrein waar ook Pascals attracties staan. Op dat terrein heeft hij meerdere voetbalspellen, grijpautomaten en snackkraampjes. 

Als hij op 2 oktober wat vrije tijd heeft, besluit de ondernemer om met zijn vrachtwagen een ritje door de omgeving te maken. Hij wordt vergezeld door een vriendin die in Velingrad woont en Pascal af en toe met zijn werk helpt, bijvoorbeeld met vertalingen. 

Als Pascal met zijn vrachtwagen een straat inrijdt waar dat eigenlijk niet mag, gebaart een agent volgens hem dat hij mag doorrijden. Maar zodra hij dat doet, houdt de Bulgaarse politie hem alsnog staande. 

Doorzoeking vrachtwagen

Pascal vermoedt dat de agent zijn Bulgaarse vriendin herkende. Vanwege haar softdrugsgebruik – dat in het Oost-Europese land verboden – is de Bulgaarse een bekende van de politie. “Daarop besloot de politie mijn vrachtwagen te controleren en vonden ze bij haar vijf gram marihuana.”

De politie vraagt de kermisexploitant of hij onder invloed is. Hij ontkent, maar naar eigen zeggen wordt hij door miscommunicatie met Bulgaarse politie tóch aangehouden. Een bloedtest zou uitsluitsel kunnen geven, maar die wordt nooit bij hem afgenomen. 

De Bulgaarse cel waar Pascal vast zat

Geen vervoer en rijbewijs kwijt

De kermisexploitant zit naar eigen zeggen 24 uur vast in een cel. “Daarna werd ik weer vrijgelaten, zonder dat er ook maar iets tegen mij gezegd is.” Zijn vrachtauto en rijbewijs krijgt hij dan nog niet terug. 

Wel hoort Pascal dat de politie een bericht verspreid had over de aanhouding, dat door de lokale media wordt overgenomen. Daarin staat dat er een Nederlander is aangehouden na een drugsvondst. 

Niet veel later doen er allerlei geruchten de ronde in het dorp. Hoewel de ondernemer het drugsbezit en -gebruik stellig ontkent, lijken de dorpsbewoners hem al te hebben veroordeeld. “Ik word hier met de nek aangekeken.”

Ook de eigenaar van het circus waar Pascal met zijn attracties staat, ziet af van een verdere samenwerking. “Hij zei: ‘Sorry Pascal, maar ik wil niet geassocieerd worden met drugsgebruik.’ Om die reden ben ik mijn werk hier ook kwijt.”

Geen inkomsten

In de tussentijd slijt Pascal zijn dagen in een woonunit in het Bulgaarse dorp. Hij wil alles op alles zetten om zijn vrachtwagen terug te krijgen. “Maar het is niet makkelijk met de politie hier. En het kermisseizoen in Nederland is inmiddels begonnen, dat loop ik op dit moment mis. Mijn attracties kan ik ook niet zomaar achterlaten, want dat zijn mijn inkomsten.”

Bijstand vanuit Nederland

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze bekend zijn met de zaak van Pascal. “We verlenen consulaire bijstand, maar verder gaan we om privéredenen niet op individuele zaken in.” Wel zegt de woordvoerder dat mensen die met soortgelijke zaken te maken hebben juridische bijstand zelf moeten organiseren. “Wij kunnen niet in de rechtsgang van een ander land treden. Ook is het niet aan ons om eigendommen van Nederlanders die in beslag zijn genomen terug te halen.”

Pascal heeft de ambassade geïnformeerd over zijn situatie. “Ze lieten me weten dat ze geen financiële of juridische hulp kunnen geven. Wel gaven ze aan dat ze mijn zaak op de voet volgen.”

Vooruitzicht

De afgelopen maanden werd Pascal ondersteund door een Bulgaarse advocaat, maar daar had hij weinig vertrouwen in. Om die reden heeft de ondernemer sinds deze week een nieuwe advocaat in de arm genomen. “Zij vertelde mij dat deze zaak mogelijk een jaar kan duren.” Dat vooruitzicht is geen fijn geluid voor de ondernemer. “Ik wil gewoon mijn eigendommen terug, zodat ik weer kan doen wat ik moet doen. En Bulgarije kan verlaten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844