Passieve kinderen in Hoorn: “Ze kunnen een pech situatie minder goed aan”

5 mei 2023 15:08

De beweegnorm van Hoornse kinderen is sinds vijf jaar een punt van aandacht. Uit onderzoek is gebleken dat zij in vergelijking met de landelijke norm achterblijven op het gebied van bewegen. “De resultaten lieten zien dat in een aantal wijken met name kinderen zich onder de norm bevinden. Dat betekent dat ze passief zijn. Ze spelen weinig buiten en worden waarschijnlijk veel gehaald en gebracht naar school en andere locaties”, aldus Loek Stam van het Hoorns Sportakkoord.

Dat kinderen duidelijk minder bewegen is zorgelijk. “Niet alleen omdat ze zwaarder worden. Maar ze nemen ook minder initiatief en kunnen een pech situatie minder goed aan. Soms zit gewoon even iets tegen, maar dat moet je kunnen doorstaan.” Momenteel loopt er een nieuw onderzoek. “Met die resultaten kan worden vergeleken of er de afgelopen vijf jaar een verandering is opgetreden”, stelt Stam die bij het Hoornse kernteam hoort.

Veelzijdig aanbod

Hoorn is als gemeente zeer sportminded volgens Stam. “Er is een groot aanbod. Er zijn tachtig sportverenigingen en ruim veertig sportondernemers. Keuzemogelijkheden genoeg dus. Er zijn veel plekken in de verschillende wijken waar gespeeld kan worden en waar een sport kan worden uitgevoerd. Er zijn links en rechts terreintjes en ook zijn er wandelroutes uitgezet.”

Samen met het kernteam ondersteunt Stam de Hoornse verenigingen met advies. Tevens zijn er het afgelopen jaar zo’n vijftien activiteiten financieel ondersteund. “Die voldeden aan de criteria daarvoor. Samenwerking is bijvoorbeeld een criterium en je richten op een doelgroep die minder snel meedoet. Zo heeft Generation Gym ‘Samen Fit’ voor een groep vrouwen georganiseerd. Ook is de natte gymles voor basisscholen van De Waterhoorn ondersteund.”

Deze ondersteuning is mogelijk gemaakt door het sportakkoord, een initiatief van Het Rijk om iedereen in de gelegenheid te stellen te sporten. In verschillende West-Friese gemeenten is inmiddels zo’n sportakkoord. “We weten allemaal dat sporten goed voor ons is. Voor onze conditie, fitheid en weerstand. Maar ook sociaal gezien door samen in beweging te zijn”, vertelt Stam.

Minder vrijwilligers

Een van de uitdagingen waar verenigingen mee kampen is het teruglopend aantal vrijwilligers. “Zeker de groep van 15 tot 25 jaar vraagt eerder van wat schuift het”, aldus Stam. “Ook zijn veel mensen aan het werk. Sommige hebben zelfs twee banen voor voldoende inkomen. Hierdoor is er minder tijd voor vrijwilligerswerk”. Volgens Stam worden de huidige vrijwilligers allemaal een dagje ouder, terwijl de nieuwe generatie nog geen aansluiting heeft gevonden. De oplossingen hiervoor liggen niet voor het oprapen.

“Wat helpt is concreet te zijn. Vertel dat je iemand zoekt op zaterdagmiddag tussen twee en vier uur voor een bepaalde taak en geef aan hoe dat gewaardeerd wordt”, vertelt Stam. “Bij de voetbalvereniging waar ik actief ben merk ik dat een directe benadering ook goed werkt. Door uit te leggen dat het gewoon oké is om een vergadering te hebben. Dat is helemaal niet saai of suf, maar dat kan ook heel dynamisch zijn. Je hebt een stem en een mening en laat die horen.”

Uitzending – 8 april 2023

De zelfredzaamheid van Hoornse kinderen verdient aandacht. Ze kunnen een pech situatie minder goed aan, volgens Loek Stam. Beluister het volledige gesprek terug.

Hoornse inwoners bewegen te weinig

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405