Patrick rijdt met vrienden naar Noordkaap om geld op te halen voor stichting Hartekind

3 december 2021 07:55

Vrijdagochtend vertrekt het West-Friese driemanschap naar het noordelijkste puntje van Europa. Dat doen ze om geld op te halen voor stichting Hartekind, omdat de zoon van Patrick van Ammers vorig jaar met een gaatje in zijn hart werd geboren. “De donaties stromen binnen, dus dat geeft ons veel energie.”

Hartenkind

De ‘Noordkaapboeren’, zoals zij zich zelf noemen, bestaande uit Spanbroeker Patrick van Ammers en Lutjebroekers Roy Kok en Chris Steltenpool, beginnen vandaag aan hun tocht van ruim 7.000 kilometer. 

De komende maanden zullen zij zich, dag en nacht, door weer en wind en onder koude en donkere omstandigheden, naar het noordelijkste puntje van Europa begeven. En om dat te bereiken, moeten ze via Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland rijden. “Een koude klus, maar we hebben er zin in”, vertelt Van Ammers in de garage, waar ze nog druk bezig zijn om de puntjes op de i te zetten.

Op de vraag of ze er klaar voor zijn, reageert hij stellig. “We gaan gewoon instappen, rijden en we zien het wel.”

Levensreddende hartoperatie

Maar dat doen ze niet zomaar. Hiermee willen ze geld inzamelen voor stichting Hartekind, een stichting die zich inzet om de overlevingskansen van hartekinderen te vergroten en om de levenskwaliteit te verbeteren. En hier is veel onderzoek voor nodig, vertelt Van Ammers. “Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 25.000 kinderen geboren met een hartafwijking. Daarom willen wij zoveel mogelijk geld inzamelen voor deze stichting.” 

Het verhaal achter de tocht naar de Noordkaap in Noorwegen heeft namelijk een persoonlijk tintje. Kort nadat zijn zoontje Joey vorig jaar ter wereld kwam, bleek hij een hartkwaal te hebben. “We gingen door een moeilijke periode. Hij was vaak moe en dronk zijn flesjes niet goed leeg. Na onderzoek bleek hij een gaatje in zijn hart te hebben.”

Toen Joey elf weken oud was, werd hij in het Universitair Ziekenhuis in Leiden geopereerd aan zijn hart. “De operatie verliep vlekkeloos. Hij maakt het nu goed”, vertelt Van Ammers opgetogen. 

‘IJsbreker op vier wielen’

Vanaf vandaag om 07.30 uur vertrekt de ‘ijsbreker op vier wielen’ naar de Noordkaap. Dat duurt 7 à 8 dagen. Mensen kunnen tijdens de tocht challenges aanvragen, geeft Van Ammers aan. “Als we in een wak moeten springen, dan doen we dat”, zegt hij lachend.

Beluister hieronder het interview dat WEEFF Radio hield met Patrick van Ammers.

In de karavaan van de Noordkaap Challenge staan ze onder nummer 124 ingeschreven. Hun reis is te volgen via: facebook.com/noordkaapboeren.

Meer info: www.noordkaapchallenge.com

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405