Paul Buis uit Zwaag repareert, checkt en doneert 155 fietsen aan Oekraïense vluchtelingen

16 april 2022 12:26

Al drie jaar levert de Zwaagse Paul Buis gratis fietsen aan vluchtelingen, kinderen en ouders met een smalle beurs. Er wacht een grote klus: de komende weken wil hij 155 fietsen leveren aan een opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Scharwoude. Dankbaar werk, vertelt hij: “Ze zijn er hartstikke blij mee.”

Buis krijgt fietsen uit alle hoeken van de wereld, die hij opknapt, controleert en uitgeeft aan iedereen die een fiets nodig heeft, maar deze zelf niet kan betalen. “Iedereen is bij ons welkom.”

Buis kwam bij de opvang in Scharwoude terecht via buurtbewoner Gert Elzinga, die hem benaderde voor de fietsen. “Ik liep daar rond en dacht, ‘wat zou het geweldig zijn als er voor deze mensen ook wat fietsen komen. Scharwoude is een beetje afgelegen, maar met de fiets ben je zo in Hoorn. Of je kunt eventueel wat rondjes maken in de omgeving’.”

Elzinga ging op fietsenjacht, maar dat bleek niet gemakkelijk. Tot hij op het initiatief van Paul Buis stuitte. “Paul was gelijk heel genereus, wilde het graag regelen.” De komende weken worden er daarom 155 fietsen klaargezet.

Blijdschap

In het paasweekend kwam een Oekraïens gezin de eerste drie fietsen ophalen. Onder genot van een paasontbijtje, dat Buis voor de gelegenheid had neergezet. “Ik maakte een wandelingetje door het dorp en toen kwam ik deze mensen tegen”, vertelt Elzinga. “Dat waren de eerste mensen aan wie ik wilde vragen of ze een fiets wilden hebben. Dan merk je zoveel blijdschap en enthousiasme.” 

Het gezin vluchtte een week na de start van de oorlog uit Loetsk, het westen van Oekraïne. “We zijn onder de indruk van iedereen die we hier ontmoet hebben”, vertelt de gevluchte Tetyana Yevdokymova. “We wonen bij een aardige familie die ons onderdak biedt en ons helpt met onderwijs en geldzaken. We zijn dankbaar voor alle hulp en voelen veel steun van iedereen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405