De gemeente Opmeer zet de relatie met omwonenden opnieuw op scherp, nu bekend is geworden dat het hondenuitlaatveld in Hoogwoud definitief en permanent op de schop gaat. Het stuk grasveld moet volgend jaar een heuse woonwijk worden, waarmee aan zogeheten ‘aandachtsgroepen’, jongeren en starters uit de eigen gemeente onderdak wordt geboden.
In Hoogwoud is het al dagenlang het gesprek van de dag: de permanente komst van een woonwijk voor zogeheten ‘aandachtsgroepen’, jongeren en starters uit de eigen gemeente op het hondenuitlaatveld bij sportpark De Weyver.
Omwonenden zijn ongerust en voelen zich buitenspel gezet door de gemeente Opmeer. Ze zetten grote vraagtekens bij de gemaakte keuzes van het college. Er zijn vaker beloftes gedaan maar niet nagekomen, vertelt omwonende Frank van Rijn tegen NH. Als voorbeeld noemt hij de komst van tientallen Oekraïners bij sportpark De Weyver. Ook daar heeft de gemeente, volgens Van Rijn, flink wat steken laten vallen. “Gezien de urgentie en situatie stonden we open voor de huisvestingsplannen en zijn we mee gaan denken.”
Maar ondanks de getoonde inzet, zou de gemeente zich niet aan de afspraken houden. “Ook de communicatie naar ons toe was waardeloos”, blikt hij terug. Hoe dan ook, de niet nagekomen afspraken zet de relatie tussen de gemeente en omwonenden verder op scherp.
Voorgeschiedenis komst Oekraïners bij sportpark De Weyver
Er worden bij het sportpark op dit moment zo’n 30 Oekraïners opgevangen. Een woordvoerder van de gemeente liet eerder aan NH weten dat de vergunning tot 31 maart 2024 loopt. Dit roept vraagtekens op, aldus omwonenden in een eerdere protestbrief. In die brief kaarten ze ook de ontbrekende burgerparticipatie aan, met betrekking tot de huisvestingsplannen op het hondenuitlaatveld. Iets wat volgens de bezwaarmakers wel geadviseerd zou zijn door een extern adviesbureau dat door de gemeente Opmeer is ingehuurd.
“Er zou voor het einde van vorig jaar een evaluatie worden georganiseerd, voordat de opvang verlengd zou worden. Dit is niet gebeurd en is de opvang verlengd”, schrijven ze. Ook zouden omwonenden, in het kader van goede buren, in contact worden gebracht met de Oekraïners. “Daarbij zou er een evaluatiemoment na de zomervakantie worden georganiseerd. Ook dat is allebei niet gebeurd.”
Want nu de gemeente bekend heeft gemaakt dat het hondenuitlaatveld definitief en permanent op de schop gaat, klimmen omwonenden opnieuw in de pen. Het is een beslissing, zo wordt duidelijk in hun tweede protestbrief, die koud op het dak valt. Ook het woord ‘permanent’ zou ontbreken in een informatiebrief van de gemeente, die vorige week bij omwonenden op de deurmat viel. “Met verbijstering hebben wij kennis genomen van de huisvestingsplannen van aandachtsgroepen op de Weyver”, schrijven ze.
Ook het tijdstip waarop het nieuws naar buiten komt, bevreemden de omwonenden. “Wij hebben het sterke vermoeden dat de communicatie juist nu plaatsvindt, nu veel bewoners en raadsleden op vakantie zijn.”
Zo spreken ze hun afschuw uit over de manier waarop de gemeente met hen communiceert. “Het vertrouwen in de gemeente is nu écht gedaald tot een dieptepunt en willen wij niet meewerken aan de plannen van de gemeente. We vinden dat de gemeente enorm nalatig is geweest in haar communicatie.”
Vooral omdat de gemeente na hun eerdere protestbrief laat weten dat er van een genomen besluit ‘geen enkele sprake’ is. Ook zouden ze actief betrokken worden bij de plannen en de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zouden met hen gedeeld worden. “Als er nu al een besluit is genomen, dan heeft de gemeente dat niet gedaan. Over de resultaten zijn wij nooit geïnformeerd.”
Het is een nieuw hoofdstuk in een toch al langslepende kwestie. Het hondenuitlaatveld in Hoogwoud moet volgend jaar een heuse woonwijk worden, die genoeg ruimte biedt voor het plaatsen van 50 tot 60 prefabwoningen. Dit moet een versnelde oplossing bieden voor het woningtekort in Opmeer. “Naast de grote vraag om een huurwoning, is er soms snel woonruimte nodig door persoonlijke omstandigheden of omdat een jongere uit onze gemeente het hoog tijd vindt om uit huis te gaan”, legde wethouder Herman ter Veen eerder uit aan NH.
Voor het ‘gedwongen’ huisvesten, zet de gemeente de Crisis- en herstelwet in. Ze zijn bestemd voor zogeheten ‘aandachtsgroepen’ als spoedzoekers, arbeidsmigranten en statushouders. Ook starters en jongeren uit de eigen gemeente kunnen er terecht.
Toch plaatsen de bezwaarmakers er een kanttekening bij. “We zijn niet tegen huisvesting voor mensen die urgent een dak boven hun hoofd nodig hebben”, schrijven ze. Volgens hen is het beter om aandachtsgroepen te verspreiden over de dorpskernen. “Een concentratie van kwetsbare doelgroepen op één locatie is niet bevorderlijk voor de integratie en maatschappelijke ontwikkeling.”
In september volgt er een informatiebijeenkomst, waar omwonenden kunnen meedenken over de invulling van de woonwijk. Voor het hondenuitlaatveld wordt er gezocht naar een nieuwe, alternatieve locatie.
Reactie gemeente Opmeer:
De gemeente Opmeer laat aan NH weten nog geen antwoord paraat te hebben. “We hebben nog geen reactie op de brief. Dat is wel heel kort dag”, aldus een woordvoerder. De gemeente moet, althans zo staat te lezen in de tweede protestbrief, vóór zaterdag 5 augustus met een reactie komen. “We gaan ervan uit dat we de brief beantwoorden in de daarvoor gestelde termijn.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405