Personeelstekort in horeca, toenemend aantal testen zorgt voor extra problemen

16 juli 2021 18:20

West-Friese horecazaken schreeuwen om personeel sinds de heropening. Dat blijkt uit een rondvraag van NH Nieuws. Met name de grotere horecazaken hebben het zwaar. Dat komt onder meer door uitstroom en een toenemend aantal coronabesmettingen onder het overwegend jonge personeelsbestand.

Sinds de eerste sluiting van de horeca, in maart vorig jaar, vertrok bijna een kwart van het Nederlandse horecapersoneel, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal ruim 100.000 banen. Vooral sinds de tweede grote horecasluiting, in oktober vorig jaar, liep het aantal banen in rap tempo terug. En dat geeft problemen, nu de horeca weer open mag.

Rob Baltus, regiovoorzitter Noord-Holland van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, ziet die problemen in grote mate voorkomen in zijn regio. En ook in zijn eigen zaak – Baltus is eigenaar van Restaurant de Nadorst in Blokker – is het passen en meten bij het maken van de roosters.

Het personeelstekort is zo ver opgelopen dat hij zijn zaak nu twee dagen per week gesloten moet houden en in augustus zelfs tweeënhalve week helemaal dichtgaat. “Een unieke situatie, we zijn normaal gesproken bijna alle dagen van het jaar open. Maar ik moet wel, ik heb geen mensen. Al mijn koks zijn op vakantie.”

Handjes genoeg

Normaal gesproken vult Baltus de roosters met invallers tijdens de vakantieperioden. Maar nieuwe aanwas is er nauwelijks. Vooral het vinden van gekwalificeerde mensen blijkt een uitdaging. “Ik heb handjes genoeg, ik heb nog nooit eerder zo’n jong team gehad. Maar die mensen moeten ook worden aangestuurd.”

Dat zien ze ook bij Grand Café Restaurant van Bleiswijk in Enkhuizen, vertelt een manager. Het restaurant zag haar personeel in de bediening halveren gedurende de coronacrisis, van achttien mensen een jaar geleden, naar nu nog maar zeven. Het aantal leidinggevenden liep terug van vijf naar slechts twee. Met als gevolg dat de manager in kwestie nu zelf vaak werkweken draait van vijftig tot zestig uur.

“Veel mensen vertrokken in de periode dat we gesloten waren”, vertelt hij. “Die mensen gingen elders werken volgens normale kantoortijden en ontdekten dat ze het eigenlijk wel fijn vinden om in het weekend vrij te zijn.”

Het oplopende aantal coronabesmettingen, met name onder jongeren en studenten, zorgt voor een extra uitdaging om de roosters vol te krijgen. Channe Wiese, werkt als leidinggevende in Restaurant De Waag in Hoorn, merkt dat er meer getest wordt dan voorheen. “Medewerkers halen toegangstesten om weer naar feestjes te kunnen en testen vervolgens positief zonder klachten.”

Beperkte capaciteit

Dat zorgt er samen met het al flink teruggelopen personeelsbestand voor dat medewerkers soms dagen maken van wel twaalf uur. In het ergste geval draaien haar locaties slechts op beperkte capaciteit, met een kleiner terras bijvoorbeeld. “Open blijven we sowieso.”

Joyce Hof van Grand Café Hof in Medemblik ziet hetzelfde gebeuren onder haar personeel. Haar zaak is regelmatig onderbezet, met name in de weekenden en als het mooi weer is. “Jongeren en studenten zijn nu continu aan het testen. Logisch dat er dan ook meer positieve besmettingen opduiken.” 

Natte horeca vaker besmet

Rob Baltus ziet vanuit zijn functie bij Koninklijke Horeca Nederland vooral veel problemen met besmettingen in de natte horeca en minder in restaurants. “Mensen werken in kroegen, waar vaak minder afstand gehouden kan worden. Vervolgens gaat men na sluitingstijd zelf nog even nazitten en dan kunnen besmettingen snel oplopen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405