Verhalen van vroeger: VOC fregat Huis te Warmelo en De Zantvoort

11 februari 2020 09:20
Peter Swart onderzoekt de geschiedenis van Fregat Huis te Warmelo

MEDEMBLIK – Historicus Peter Swart doet onderzoek naar het Medemblikker VOC fregat Huis te Warmelo dat op de bodem voor de kust van Finland ligt. Dit fregat is gebouwd in Medemblik. Onlangs stuitte Peter echter ook op informatie over het oorlogsschip De Zantvoort dat in Hoorn is gebouwd.

Een tekening van de Hoornse kunstenaar Jan Claesz Rietschoof (1652-1719) en een document uit 1718 werpt nieuw licht op de levensloop van het schip.

Ongelukkige start voor Hoorns schip De Zantvoort

De Zantvoort is gebouwd op het Oostereiland waar ze een ongelukkige start kende. De haven bleek niet diep genoeg te zijn. Hierdoor liep het schip schade op bij de tewaterlating met structurele lekkage tot gevolg.

Ondanks deze schade nam de Zantvoort deel aan een missie. Tijdens de reis naar het Oostzeegebied heeft de bemanning waarschijnlijk de hele tijd aanzienlijk water uit het schip moeten pompen.

Peter Swart brengt de bemanning van fregat Huis te Warmelo in kaart

Ten aanzien van het fregat Huis te Warmelo probeert Peter Swart de bemanning in kaart te brengen. Zo was er ook ene Cornelis van Herk aan boord. Nu werkte er een Cornelis van Herk in Alkmaar op de Latijnse school.

De Cornelis op het schip bleek echter zijn zoon te zijn. Een zoon die zijn vader met schulden had opgezadeld. En waarvoor Senior zelfs een aantal malen voor de rechter moest verschijnen. Mogelijk dat hij daarom maar zijn zoon aanspoorde zich aan te melden als bemanningslid. Zo zie je maar, kinderen die het krediet van hun ouders gebruiken is van alle tijden.

Meer van deze verhalen kun je lezen op www.fregathuistewarmelo.nl.

Uitzending – 8 februari 2020

Peter Swart over het fregat Huis te Warmelo en De Zantvoort

Fregat Huis te Warmelo en De Zantvoort

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844