Petra stapt als wijk-GGD’er op de fiets om verwarde mensen weer op weg te helpen

8 augustus 2021 14:00

Als eerste gemeente in West-Friesland startte Stede Broec begin dit jaar een proef met een wijk-GGD’er. Dat is iemand die op een laagdrempelige manier hulp biedt aan mensen die op dat moment mentaal in de knoop zitten. “Ik ben heel erg van: hup op m’n fiets en erop af. We beginnen gewoon met het maken van contact”, vertelt Petra Haijes. NH Nieuws stelde de Broeker zes vragen over haar baan in de wijk.

1. Wat is dat eigenlijk, een wijk-GGD’er?

“Een wijk-GGD’er biedt gevraagd en ongevraagd hulp aan mensen die onbegrepen zijn door hun omgeving. Het gaat om incidenten, waarbij een verward of overspannen persoon de weg kwijt is, overlast bezorgt, agressief reageert of problemen veroorzaakt in de woonsituatie. Dit zijn allemaal signalen van een situatie waarin ik een rol kan spelen.”

2. Hoe ga je in zo’n situatie te werk?

“Ik maak een inschatting met de betrokkenen over hoe we het beste contact kunnen leggen met de persoon in kwestie. We bezoeken hem/haar in de eigen woon- en leefomgeving. Hierdoor is er gelijk een beter beeld van de problemen. Afhankelijk van het verhaal en de behoefte van de persoon zelf, begeleiden wij hem of haar naar passende hulpverlening of doen een beroep op de bestaande hulp/netwerk.”

3. Waarom is er een wijk-GGD nodig? 

“Door snel te signaleren kan er op tijd worden voorzien in de zorgbehoefte van de persoon in kwestie. Hierdoor kan voorkomen worden dat mensen verder wegzakken, in de problemen komen, de situatie escaleert of maatschappelijke onrust ontstaat. Een politie-interventie is vaak niet de meest wenselijke weg, omdat er vooral een zorgvraag is.”

 

4. Hoe kunnen mensen met jou in contact komen? 

“Aanmeldingen komen op verschillende manieren binnen, telefonisch of via de site bij Ons Stede Broec of bij de gemeente. De meldingen komen vanuit andere professionele organisaties, maar ook vanuit het netwerk of anderen betrokkenen.”

5. Wat hoop je te bereiken in je werk?

“Wat ik belangrijk vind is het contact met de persoon zelf. Tijd nemen voor iemand zijn verhaal, luisteren en de volgende keer weten wat diegene heeft verteld en daar verder op ingaan of op terugkomen.

Wanneer mensen je binnen laten, letterlijk en figuurlijk, en hun verhaal durven te delen met je. Wanneer je echt goed luistert zonder oordeel, kun je begrijpen waardoor mensen de weg kwijt zijn geraakt, dat kan ons allemaal overkomen. Als ik ze dan een beetje op weg kan helpen, en een beetje mee mag sturen op die weg, dan is dat heel mooi.”

6. Het gaat nu nog om een pilot: wanneer weten we zeker of de wijk-GGD’er blijft in de gemeente Stede Broec?

“In oktober 2021 staat de eindevaluatie op papier. Daarna weten we of we door kunnen gaan.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405