Piano-Klank Museum Huis Midwoud uitgebreid

13 december 2022 14:39
Huis midwoud piano

Het Piano-Klank Museum van Huis Midwoud is uitgebreid met met twee nieuwe aanwinsten: een Blüthner Tafelpiano uit 1860 en een zelf spelende Blüthner Phonola vleugel uit 1919, een schenking van Stichting Nederlands Piano Museum. Volgens Yvo Verschoor komt het Piano-Klank-Museum in Huis Midwoud hiermee met grote stappen dichterbij een afgerond geheel.

In Huis Midwoud staan diverse van de allereerste instrumenten van klavierbaumeister Julius Blüthner waarmee hij een lange zoektocht begon naar een zangerig en warm pianogeluid. In Huis Midwoud staat een variëteit aan instrumenten, van tafelpiano tot concertvleugels. De Blüthner Phonola vleugel uit 1919 wordt binnenkort gerestaureerd en zal de Weber Aeolian Pianolavleugel vervangen waar Verschoor over beschikt.

Yvo Verschoor (1966) is filmconcertpianist en begeleidt sinds 1992 stomme films. Recent maakt hij voorstellingen over de bijzondere geschiedenis van zijn kleine collectie vleugels. Yvo is oprichter en directeur van Concertpodium Huis Midwoud en organiseert daar concerten en lezingen.

Yvo’s persoonlijke voorstelling Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel is maandelijks te zien in Huis Midwoud. De voorstelling is het resultaat van ruim 10 jaar onderzoek, begonnen bij de vondst van concertvleugel Frau Buch in 2011. Aanstaande zaterdag 24 december is de voorstelling weer te zien. Hierin wordt verhaalt over een geheim programma van de nazi’s om snel, goedkoop en efficiënt van patiënten af te komen. In onderstaande video vertelt Yvo Verschoor hier meer over.

Verschoor werkt ook aan een nieuwe voorstelling met als thema “onderduik en dan”, gebaseerd op het verhaal van zijn moeder, Julieke de Levie, die als 13-jarig meisje net als haar hele familie moest onderduiken. Na verschillende adressen in Friesland kwam ze terecht op Schiermonnikoog en overleefde zo de oorlog. Een goede afloop betekent echter niet altijd dat het dan vervolgens ook allemaal goed gaat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405