Ze wil al jaren een harttransplantatie, maar de lange wachtlijst en problemen met haar longen maken dit voor Pieternel Siemons-Joosse uit Hoorn vrijwel onmogelijk. Een nieuwe techniek bij harttransplantaties geven Pieternel nu toch weer extra hoop: “Absoluut, ik ben positief ingesteld.”
Het hart van de 57-jarige Pieternel pomt nog maar voor tien procent. Ze leeft met een steunhart, een mechanische pomp die de functie van het hart deels overneemt. Ze kan niet zonder de pompfunctie en ze denkt dat een donorhart haar situatie kan verbeteren.
Eén van de problemen is de wachtlijst. Deze is lang en je komt er niet zomaar op. Maar voor het eerst in jaren stabiliseert het aantal op de lijst volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting. Door toepassing van een nieuwe techniek kunnen er meer transplantaties worden uitgevoerd en loopt de wachtlijst niet verder op. “Ik ben heel blij met dat nieuws”, zegt Pieternel. “Hoe meer mensen geholpen kunnen worden, hoe beter het is natuurlijk. Ik blijf hopen, ook dat ik er zelf iets aan ga hebben.”
Met de zogenoemde ‘heart-in-a-box’-techniek kan een hart van een overleden persoon na stilstand weer gaan kloppen als het in een speciale machine weer van bloed en zuurstof wordt voorzien. Op die manier kan het hart zo’n acht uur worden bewaard voordat het wordt getransplanteerd. Dat geeft specialisten meer tijd en rust.
“Het blijft altijd de vraag of een hart ook daadwerkelijk geschikt is”
Pieternel Siemons-Joosse, hartpatiënt die hoopt op donorhart
Een harttransplantatie was eerder alleen mogelijk als er een donor was die hersendood was, maar bij wie het hart nog klopte. Door de nieuwe techniek kunnen er uiteindelijk meer donorharten worden gebruikt. Al staart Pieternel zich daar niet helemaal blind op: “De wachtlijst is nog niet weg. En het blijft altijd de vraag of een hart ook daadwerkelijk geschikt is. Maar dat het totale aantal donorharten omhoog gaat is wel positief.”
De nieuwe techniek werd twee jaar geleden voor het eerst toegepast en wordt steeds meer gebruikt. Specialisten in academische ziekenhuizen hopen daardoor dit jaar zo’n zestig harttransplantaties te kunnen uitvoeren. Dat waren er voorheen veertig per jaar. Eind juli stonden in Nederland 164 mensen op de wachtlijst voor een donorhart. Eén minder dan het jaar ervoor. In de periode daarvoor liep de wachtlijst ieder jaar op. De gemiddelde wachttijd gaat nu nog wel richting de vier jaar.
Pieternel heeft weinig longcapaciteit en dat kan een transplantatie ook tegenhouden. Specialisten zijn bang dat ze na de ingreep niet meer zelfstandig kan ademen. “Maar ik krijg medicijnen om mijn longfunctie te verbeteren”, legt Pieternel uit. “Als bij de controle in oktober blijkt dat het beter is, dan kan ik wel op de wachtlijst en dan ga ik er ook vanuit dat ik iets heb aan de nieuwe ontwikkelingen.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405