“Pijnlijk dat Hoorn geen excuses aanbiedt voor slavernijverleden”

15 december 2023 16:32
Bron: NH Nieuws

“Pijnlijk en teleurstellend”, noemt Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de boodschap dat Hoorn geen excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. 

JP COEN

Het besluit kwam volgens haar niet onverwacht omdat er al signalen waren dat het een moeilijke zaak zou worden. Gisteravond haalden de voorstellen van de politieke partijen voor het aanbieden van excuses, dan wel erkenning te geven eraan, geen meerderheid in de gemeenteraad. 

Hoorn speelde een hoofdrol in het slavernijverleden, bleek uit een rapport van afgelopen zomer. Het was één van de belangrijkste steden in de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en ook de West-Indische Compagnie (WIC). Waarvan over de WIC bekend is dat zij 17.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen verhandelden. 

“Slavernij en slavenhandel zijn misdaden tegen de menselijkheid. In een stad waar zulke duidelijke sporen van slavernij staan, kun je toch niet volhouden dat excuses niet aan de orde zijn? Dan ben je dat aan je statuur verplicht”, zegt Nooitmeer.

Landelijke slavernijherdenking

Nooitmeer verwelkomde afgelopen juli koning Willem-Alexander bij Keti Koti in Amsterdam. Tijdens de herdenking van het einde van de slavernij bood de koning excuses aan en vroeg hij om vergiffenis.

Nooitmeer: “Dat was voor mij en voor de gemeenschap zo belangrijk. Wat ik na 1 juli het meest heb gehoord, is dat de krassen op de ziel niet geheeld zijn, maar wel zachter zijn geworden. De vraag is: vindt Hoorn de inwoners die om excuses vragen daar belangrijk genoeg voor? Wil je gehoor geven aan de wensen van inwoners en tot een mooie samenleving komen?”

“Er is mensen onrecht aangedaan”

Dat de slavernij al 150 jaar geleden is afgeschaft, is volgens Nooitmeer geen argument om geen spijt te betuigen. En dat Hoorn rijk is geworden van de slavernij, doet er voor haar ook niet toe. “Al had Hoorn er helemaal niks aan verdiend. Er is mensen onrecht aangedaan. Mensen. Daar is de huidige gemeenteraad niet verantwoordelijk voor, maar de raadsleden kunnen wel verantwoordelijkheid nemen. Uit medemenselijkheid. Daar gaat het om.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844