‘Pikante’ onthullingen bij openen schatkist vol met Schellinkhouter toekomstbrieven

6 juli 2024 16:05
Bron: NH Media / Michiel Baas

Een kleine 25 jaar geleden schreven de toenmalige basisscholieren van de Jan Luykenschool uit Schellinkhout een brief aan zichzelf. Hoe zou het ze vergaan en hoe zou de wereld er een kwart eeuw later uitzien? Tijdens de reünie werd de kist met toekomstbrieven geopend en kwamen de brieven met enkele ‘pikante’ onthullingen tevoorschijn. 

De familie Wijnker rondom de schatkist in Schellinkhout

“Kijk nou!” De schatkist vol brieven is zojuist geopend en Tine Best staat met de brief van haar zoon Martin in haar hand. Ze moet lachen. Het favoriete vak van Martin in 2000 was helder: meiden versieren! “Hij is vorig jaar getrouwd, dus dat is gelukt!”, zegt ze met een knipoog. 

De basisschool in Schellinkhout wordt binnenkort gesloopt, om later op te gaan in een nieuwe multifunctionele accommodatie, met hierin onder meer ook een dorpshuis, kinderopvang en een sportzaal.

Waar was het sleuteltje?

Schellinkhouter Dirma Wijnker vond het daarom hét ideale moment om de kist met brieven eens te openen. “Voorheen hing de kist op een prominente plek, in de nok van de school. Later stond hij in een kast. Niemand wist meer waar het sleuteltje was. Ik vond het zonde als er niets mee zou gebeuren. Ik kreeg er de kriebels van. Stel dat de school in de fik zou vliegen? Dat zou ik echt zonde vinden.”

Haar drie kinderen, Stefan, Mark en Lieke, hebben ook op de Jan Luykenschool gezeten en haar twee zoons schreven destijds ook een brief. Eén van hen – Stefan – opent samen met meester André Niekamp de kist, waarna er nieuwsgierig wordt gezocht naar zijn en alle andere 65 brieven die in de kist belandden. 

‘Rianne heeft lekker kontje’

Stefan was toen 11 jaar, nu 36, en woonachtig in Alkmaar. Hij moet lachen als hij zijn eigen brief naar de toekomst terugziet. Hij droeg een korte broek en een Pokémon-shirt, valt er te lezen. En ook hij zat al vroeg achter de meiden aan. Er waren namelijk gevoelens voor Rianne uit groep 8. “Want ze heeft een lekker kontje”, staat er te lezen. 

“Rianne uit groep 8? Nee, dat is nooit iets geworden”

Stefan Wijnker opende de kist vol toekomstbrieven

Stefan moet lachen als hij wordt geconfronteerd met zijn eigen brief uit het verleden. “Rianne uit groep 8? Nee, dat is nooit iets geworden. Wel met iemand anders.” Verder vermoedde hij in 2000 dat iedereen in 2024 op een computer zijn werk zou doen en dat er nieuwe auto’s zouden zijn die konden vliegen.

Zijn broer Mark buigt zich ook over de kist. “Ik krijg morgen een poes”, valt er in mijn brief te lezen. Een kwart eeuw later is die al overleden. Ook Tine Best leest snel verder. Een nieuwe glimlach volgt als ze leest dat haar zoon 25 jaar geleden hoopte nu nog steeds in Schellinkhout te wonen. “Dat is niet helemaal gelukt, want hij woont aan de andere kant van de wereld.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844