Pim en Luuk Ditmar gaan door in De Goorn en zijn overrompeld door hulp na brand

1 april 2022 07:00

Een grote brand in Hem legde vorige week het bedrijf Gebroeders Ditmar, het levenswerk van Pim en Luuk Ditmar, volledig in puin. Ze zijn geraakt door de hulp die van alle kanten wordt geboden. Zo kunnen ze vanaf volgende week een doorstart maken, in een pand in De Goorn. En dan is er ook nog de doneeractie, die al 13 duizend euro opbracht. “Er zijn klanten die zomaar 500 euro overmaken. Heel bijzonder.”

De allesverwoestende brand in Hem

De brand werd even na middernacht ontdekt. Meerdere ontploffingen waren te horen in de omgeving. De uitslaande brand legde een bouwbedrijf en drie autobedrijven volledig in puin, waaronder die van Pim en Luuk. Wegens een ‘grote voorliefde’ voor Volvo’s begonnen de broers in 2016 een autogarage aan de Zuiderkoggeweg in Hem.

Er is veel gebeurd in een week tijd. Hoewel het verdriet overheerst bij Pim Ditmar uit Hoorn, is er ook wilskracht om door te gaan. “Het doet heel erg zeer dat alles weg is. Maar gelukkig kunnen we voorlopig op een andere plek terecht, in De Goorn. Daar zijn we heel blij mee. We willen graag terug naar Hem, maar daar was op korte termijn geen geschikte ruimte beschikbaar.”

Beste van maken

Het is de bedoeling dat Pim en Luuk komende dinsdag weer ‘draaien’. “We hebben gereedschap en een apparaat om banden mee te balanceren, kunnen kopen, waarbij we geholpen zijn met een betalingsregeling. Het zal in het begin nog even behelpen zijn, maar we gaan er het beste van maken.”  

In het hoofd van Ditmar is het een mengelmoes van verschillende gevoelens en emoties. “Het ene moment kijk je gedwongen achteruit, omdat je bezig bent met de schade en verzekering. Een ander moment kijk je weer vooruit en ben je met de herstart bezig. Dat is nogal dubbel.” 

Er bleef niets over van het bedrijf

Hoe dan ook, het duo ontvangt van alle kanten hulp. “Daar heb ik geen woorden voor. Het is hartverwarmend.” Zo is er de doneeractie, die goede vriendin Eva van Silfhout heeft opgezet. De opbrengst na zes dagen: 13 duizend euro.  

“Ze hebben er zoveel werk in gestoken. Er is echt niets meer over van het pand, de inventaris en de auto’s die binnen stonden”, zegt Van Silfhout. Het streefbedrag is 20.000 euro. 

Al 161 donaties

De donaties stromen binnen: zo’n 161 mensen maakten al geld over. Van het opgehaalde bedrag worden de openstaande rekeningen betaald en misgelopen inkomsten vergoed. Ook maakt de actie de doorstart van het bedrijf mogelijk. “Daar zijn we echt enorm dankbaar voor”, zegt Pim Ditmar. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405