Pim Fransen geniet van ongelijke wielerstrijd in eigen West-Friese achtertuin

20 maart 2024 19:03
Bron: Johan Berga/West-Frisia

Vlak na de finish kan hij een glimlach niet onderdrukken. Ja, hij had het zwaar gehad. Maar hij had óók genoten. Pim Fransen uit Andijk(20) had zojuist zijn entree gemaakt in Olympia’s Tour – de grootste Nederlandse wedstrijd – die het peloton vandaag dwars door het West-Friese land liet rijden. “Mijn naam werd op de gekste plekken geschreeuwd. Fantastisch!”, jubelde de renner van West-Frisia. 

West-Frisia-renner Tijs Dekker zit op een bankje in Medemblik bij te komen van de zware etappe, die hij als vroege vluchter mede kleur gaf. Hij strekt net zijn gegeselde rug als twee kinderen vragen of ze zijn bidon mogen hebben. “Ga maar naar één van de profploegen. Wij moeten ze morgen weer vullen.” 

De formatie van wielervereniging West-Frisia is op zijn minst een opmerkelijke verschijning bij de ploegenpresentatie van de meerdaagse koers, waarvan de openingsdag zich volledig in West-Friesland afspeelde. Want de overige ploegen koersen stuk voor stuk op een hoger niveau en dus betere renners. Daar waar de renners van de West-Friese ploeg zich verkleden bij een camper, trekken concurrenten zich terug in complete touringcars. “Net een iets ander budget”, knipoogt ploegleider Tino Haakman. 

‘Andere renners moeten ook trappen’

Maar de uitnodiging werd door de wielervereniging niet minder gretig geaccepteerd. Of, zoals Pim Fransen uit Andijk het voor de start verwoordt: “Die andere renners moeten er ook gewoon voor trappen, dus het kan alle kanten op.” 

Haakman is blij met zijn pupil, die veel potentie bezit. “Hij kan heel lang met zijn vingers tussen de deur zitten. Er zijn weinig mensen die zo kunnen afzien als hij kan. Dat is een unieke kwaliteit. Hij geeft nooit, nooit op. Dat gaat hem de komende dagen enorm helpen. Onlangs werd hij al tweede in een sterke Spaanse wedstrijd. Dus hij kan wel een beetje fietsen.”

“Hij kan heel lang met zijn vingers tussen de deur zitten”

West-Frisia ploegleider Tino Haakman over Pim Fransen

Iedere kilometer, iedere meter kent hij vandaag. Koersen in zijn achterland, het gebeurt zelden voor Fransen. “In Noord-Holland zijn er weinig wedstrijden en dan nog deze wedstrijd ook. Prachtig, eigenlijk.”

Bij de start bij kasteel Radboud in Medemblik zwaaien zijn moeder, zus en twee vrienden hem uit. Het zijn niet de enige steunbetuigingen van de dag, ervaart de Benjamin van de wielerploeg tijdens de rest van de dag. “Mijn naam werd op de gekste plekken geschreeuwd. Dat is fantastisch. Ik hoorde vaak alleen maar stemmen, want ik was gefocust op de koers.”   

Goed laten zien

Hij kijkt – onlangs het verschil met de grotere ploegen – tevreden terug op de eerste etappe van 145 kilometer, die werd gewonnen door Elmar Abma. Ploeggenoot Tijs Dekker uit Oosthuizen zat lange tijd in de kopgroep en werd zelfs uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. “Ik zat op 4 kilometer van de streep goed van voren, maar moest twee keer flink remmen. Daardoor kon ik geen goede klassering neerzetten. Maar al met al hebben we ons goed laten zien. We mogen trots zijn.”

Een groot deel van West-Frisia, na de finish in Medemblik

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844