Pisa: patienten en lotgenoten vinden elkaar digitaal

6 mei 2020 16:16
Pisa

Door de coronacrisis zijn ook de deuren van inloophuis Pisa in Hoorn gesloten.

“Het is voor iedereen natuurlijk een opgave maar als je te maken hebt met kanker dan ben je dubbel getroffen,” schetst Wiek Luza de situatie aan WEEFF Radio. ” Op het moment dat de landelijke lockdown ook voor ons ging gelden bedachten we dat we met dichte deuren de telefoon heel erg open moesten zetten. Zodat er in elke geval een mogelijkheid tot contact is.”

De Pluktuin van Pisa

Elke werkdag is Pisa telefonisch bereikbaar. “Maar normaal kunnen mensen binnenlopen en meedoen aan een atelier, zingen of welke activiteit dan ook. We zijn bezig geweest met bedenken hoe we dit digitaal kunnen aanbieden. Dit heeft geresulteerd in een aparte pagina op onze website: Pisa’s Pluktuin.”

Net als in een echte pluktuin kun je hieruit plukken wat bij jou past en waar je behoefte aan hebt. “Bij de klankfontein vind je zangoefeningen. Het Kleurenspel bestaat uit creatieve opdrachten. De Pleisterplaats staat vol visualisaties die helpen te ontspannen. Ook is er nog allerlei ander Zaaigoed te vinden zoals tips, suggesties en boekbesprekingen.”

Positieve energie

Er is dus al veel gezaaid. Maar net als in een echte tuin zal er de komende tijd nog veel meer tevoorschijn komen. “Ook wij als medewerkers staan machteloos. Werken in de pluktuin geeft ons ook energie.”

Pisa is gericht op wat mensen wel kunnen doen. “Kanker kunnen wij niet weghalen. Wij kunnen wel helpen met zo goed mogelijk omgaan met de ellendige situatie. Dat geldt voor deze lockdown ook.”

Lotgenotengroepen

Ook voor de belangrijke lotgenotengroepen voor onder meer partners, nabestaanden of mensen die weten dat ze niet meer te genezen zijn is een oplossing gevonden. “Deze mensen zien elkaar doorgaans elke maand en hebben heel veel steun aan elkaar. Ook dat is natuurlijk abrupt afgelopen.” Maar met beeldbellen via Zoom kan het contact gelukkig worden voortgezet.

Pisa stond er zelf wat sceptisch tegenover. “Maar we merken dat mensen het toch fijn vinden elkaar te zien en even bij te praten.”

De Pluktuin van Pisa is via deze link te bezoeken. Voor andere vragen zoals bijvoorbeeld informatie over de lotgenotengroepen kun je elke werkdag telefonisch contact opnemen via 0229- 75 85 31. Ook is het mogelijk om een mail te sturen.

Uitzending – 2 mei 2020

Wiek Luza van inloophuis Pisa vertelt over de pluktuin en het digitale contact van de lotgenotengroepen

Pisa Pluktuin

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405