‘Pitbull’ Willem Bakker blij met erkenning door massaclaim om PFAS: “Ik laat nooit los”

18 maart 2024 19:57
Bron: NH Media

Westwouder Willem Bakker pleit al vijf jaar lang met stichting Ouderennetwerk West-Friesland voor een oplossing voor de voormalige vuilstort in Westwoud, waar een verhoogde concentratie van chemische stoffen (PFAS) is gevonden. En de stichting staat niet alleen, want het Amsterdamse advocatenkantoor Knoops wil met een massaclaim tegen de Staat maatregelen in heel Nederland afdwingen. “Ik ben intens blij.”   

Willem Bakker uit Westwoud

In het water rond de voormalige vuilstort van Westwoud zijn in 2021 verhoogde waarden van chemische stoffen aangetroffen. En Westwoud is geen uitzondering, want op honderden plekken in Nederland zit er te veel PFAS in de bodem. Als grote hoeveelheden ons voedsel binnenkomen via bijvoorbeeld beregening van akkerland, kan de stof kanker en andere ziektes veroorzaken. Knoops spant een rechtszaak aan om de Staat aan te zetten tot sneller ingrijpen. “We willen dat er oplossingen komen”, zegt Bakker. 

Stichting Ouderennetwerk West-Friesland heeft zich – samen met nog elf andere partijen – aangesloten. “Er is een weldoener die de familie Knoops heeft gevraagd om deze zaak op te starten. Ik ben die persoon en de familie Knoops heel dankbaar. Het is voor mij nog een beetje onwerkelijk dat er nu echt iets gaat gebeuren.” 

“Veel bewoners zijn zelf overleden, of hebben een kind of kleinkind verloren. Hartverscheurend”

Willem Bakker – voorzitter stichting Ouderennetwerk West-Friesland

Hij bijt zich al sinds 2019 vast in de zaak, toen hij werd aangesproken door dorpsgenoten. “Ze vroegen of ik niet eens kon uitzoeken hoe het zit met die vuilstort hier, die in de jaren ’80 is gesloten. Het viel meerdere mensen op dat hier heel veel mensen aan kanker overleden of moesten vechten tegen de ziekte. Veel oudere bewoners zijn zelf overleden, of hebben een kind of kleinkind verloren. Dat is hartverscheurend.”

Bakker vermoedt dat er een verband bestaat tussen de vervuilde grond en de vele overlijdens. Dorpsgenoot Dick de Waal startte eerder al onderzoek naar de vervuilde grond op de plek waar nu een golfbaan is. “Maar hij werd zelf ziek en kon daarom niet verder”, licht Bakker toe. “Toen heb ik gezegd dat ik het voor hem zou afmaken. Dus dat doe ik, samen met veel mensen die mij helpen. Dat verdient hij.” Bakker is als een pitbull. “Ik laat niet los. Nooit.” 

Twijfels over verontreiniging voormalig vuilstort Westwoud:

De inwoner van Westwoud zegt ‘intens gelukkig’ te zijn nu de regering wordt gedaagd door Koops. “Het voelt alsof we eindelijk beloond worden voor al die tijd, al die uren die we er in hebben gestoken. En we hopen dat onze stichting nu serieuzer wordt genomen, ook in andere gevallen. Want nu wordt wel duidelijk dat niet alleen wij de aanwezigheid van PFAS een groot probleem vinden.” 

De bezorgdheid van Bakker gaat verder dan Westwoud alleen. “Op heel veel plekken in West-Friesland is de grond vervuild, op de plek waar vroeger een vuilstort was. Denk bijvoorbeeld aan Andijk, Hem en Enkhuizen. Maar veel ‘nieuwe’ bewoners hebben daar helemaal geen weet van.”  

Wat is PFAS? 

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemicaliën die niet afbreekbaar zijn in de natuur. De stof wordt sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gebruikt in antiaanbaklagen in pannen en om regenkleding waterdicht te maken. Ook in smeermiddelen, verpakkingen en blusschuim wordt de stof gebruikt. PFAS is onlangs ook gevonden in hobby-eieren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert volgens de NOS voor bepaalde varianten een specifieke grens. Als die overschreden wordt, is de stof slecht voor de gezondheid. In 2010 werd een variant van PFAS, PFOS, verboden in heel de EU. Er is in EU-verband ook een voorstel ingediend om het gebruik van PFAS voor 2025 helemaal te stoppen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844