Plan Enkhuizerzand omgegooid en Pieter Bas Habes thuis: wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

5 oktober 2019 08:00
Bron: NH Media archief

Wat gebeurde er deze week in West-Friesland? Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen? Wij hebben een overzicht voor jou gemaakt, zodat je weer helemaal bij bent met het nieuws uit jouw regio.

Maandag
De Hoornse verdachte Mourad T. verscheen afgelopen maandag voor het eerst voor de rechter. De 30-jarige man wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 31 mei op 1 juni een 23-jarige vrouw heeft verkracht aan de Holenweg in Hoorn. Ondanks het aantreffen van DNA-materiaal van hem bij het slachtoffer heeft Mourad T. ontkend.

Fractie Tonnaer stelde afgelopen maand vragen aan het college van Hoorn over mogelijke problemen met stuifzand bij het nieuwe stadsstrand aan de Grote Waal. De gemeente liet afgelopen maandag in een reactie weten dat zij er alles aan gaan doen om geen zelfde situatie te krijgen als op de Houtribdijk.

Dinsdag
Boeren uit heel Nederland protesteerden dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Ook vanuit West-Friesland vertrokken talloze boeren in alle vroegte richting de Hofstad. Alle boeren zijn boos, omdat ze vinden dat de schuld van het stikstofprobleem onterecht in hun schoenen wordt geschoven.

Hieronder vind je reportage van het vertrek van de boeren naar Den Haag. De tekst gaat verder onder de video

NH Nieuws en streekomroep WEEFF zijn afgelopen maand al gestart met een gezamenlijke redactie. Afgelopen dinsdag volgde in de studio de ondertekening van het samenwerkingsconvenant. “We kunnen het nieuws van NH overnemen en andersom brengen wij het nieuws uit de haarvaten weer naar een groter publiek”, aldus voorzitter Hendrik Boland van streekomroep WEEFF.

Woensdag
Inwoners van Wognum moesten het jarenlang stellen zonder bibliotheek op het dorp, maar dat tijdperk is nu voorbij. Aankomende maandag wordt namelijk na tien jaar de nieuwe bibliotheek geopend door Westfriese Bibliotheken. “En je merkt gelijk dat het ontzettend speelt. Mensen zijn echt blij”, aldus Norbert van Halderen van de bibliothekengroep.

Kinderen kunnen voortaan niet meer spelen op de speeltuin ‘Achter de Vest’ in Hoorn. Er zit teveel lood in de grond, wat schadelijk kan zijn voor kinderen als zij dit in hun mond stoppen. Als vervanging wordt nu een nieuwe speeltuin gebouwd aan de Pakhuisstraat.

In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn werd afgelopen woensdag de officiële opening verricht van de Tentoonstelling over Telekids. Irene Moors en Carlo Boszhard waren aanwezig bij de tentoonstelling van het programma dat tien jaar lang te zien was.

Bekijk hier het interview met Carlo en Irene bij de tentoonstelling over Telekids. De tekst gaat verder onder de video.

Donderdag
De gemeente Enkhuizen meldde afgelopen donderdag aan NH Nieuws dat de plannen voor het omstreden recreatiepark Enkhuizerzand grotendeels worden aangepast. In de stad was veel protest tegen de plannen. De belangrijkste en grootste aanpassing is dat het vakantiepark niet meer in het water wordt gebouwd.

De gemeente Enkhuizen liet een animatie maken voor de aangepaste plannen. Deze vind je hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Met een babbeltruc heeft een man een 84-jarige vrouw uit Hoorn beroofd van haar portemonnee. De man deed zich voor als iemand van de woningbouw die een lekkage in de buurt kwam onderzoeken. Nadat hij de vrouw had gevraagd om haar WC door te spoelen voor ‘controle’ ging hij er weer vandoor, maar wel met haar portemonnee.

Het begon vorig jaar als een eenmalige actie, maar inmiddels hebben Jan Kooijman en Mans Semler uit Zwaag al 300 fietsen cadeau gedaan aan gezinnen met een laag inkomen. “Ik heb ouders zien huilen toen hun kinderen een fiets kregen. Het is jammer dat dit nodig is in Nederland”, vertelt Jan in NH Buurten.

Hieronder vind je de reportage die NH Buurten maakte bij de twee reparateurs. De tekst gaat verder onder de video

Vrijdag
De 43-jarige Pieter Bas Habens is gisteren thuisgekomen, nadat hij vorige maand was opgepakt in Egypte. De man maakte opnames met een drone in de Egypstische hoofdstad Caïro. Gistermiddag werd hij in goede gezondheid herenigd met zijn Hoornse familie.

De Stichting Kidz Active heeft mensen opgeroepen om alert te zijn op collectanten voor de stichting. Kidz Active laat weten dat zij diverse meldingen hebben ontvangen over collectanten, maar dat zij zelf nooit langs de deuren gaan. Ook zijn zij niet bekend in Noord-Holland, laat staan in West-Friesland.

Het personeel van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend gaat donderdag staken voor een beter cao. Dit gebeurt in de vorm van een zondagsdienst, wat betekent dat tweederde van de operaties die dag geen doorgang kunnen vinden. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844