Plan voor mogelijke schoolsluitingen geeft onrust in Medemblik: “Vervelend en onnodig”

9 januari 2023 16:59
Bron: Google Streetview

Binnen de gemeente Medemblik is veel onrust ontstaan bij ouders van leerlingen op kleine basisscholen. Door het nieuwe Integraal Huisvestingsplan (IHP) wordt bij een renovatie van de schoolgebouwen onderzocht of de school in stand moet worden gehouden. Bij de scholen die op de nominatie staan, kwam het als een enorme verrassing. “We hebben al veel bezorgde ouders gehoord.”

Basisschool De Dijkwerkers in Wervershoof

De gemeente Medemblik liet vijf jaar geleden een eerste versie maken van het Integraal Huisvestingsplan (IHP), waarin ook de toekomst van de gebouwen voor kleine scholen binnen de gemeente werd meegenomen. Nadat er destijds geen akkoord kwam, heeft de gemeenteraad zich er vorig jaar opnieuw over gebogen en is het plan aangepast. 

Uitgangspunt van het oude beleid uit 2016 was om kleine scholen in stand te houden. Maar in het nieuwe plan wordt er bij de mogelijke renovatie van schoolgebouwen eerst gekeken of de school nog levensvatbaar is.

De scholen die voor deze nieuwe manier in aanmerking komen zijn de Idenburgschool in Andijk, basisschool De Vijzel in Hauwert, De Dijkwerkers in Wervershoof, St. Jozefschool in Zwaagdijk-Oost en St. Lidwina in Zwaagdijk-West.

Directrice Angelique Pronk, van basisschool De Dijkwerkers in Wervershoof, is verrast door de berichtgeving. Bij de school, met ongeveer 70 leerlingen, is daar de eerstkomende tien jaar geen sprake van. In de kerstvakantie van 2021 werden de wc’s in het schoolgebouw vernieuwd, en vorig jaar zijn er nieuwe kunststof kozijnen geplaatst. Het eerstvolgende moment waarop de school gerenoveerd kan worden, is pas in 2034.

Bezorgde ouders

De afgelopen dagen hebben directrice Pronk en de school veel vragen gehad van bezorgde ouders, zowel van leerlingen die op de school zitten als van ouders die hun kind bij de school hebben ingeschreven. Ze baalt van het onjuiste beeld dat bij de mensen is ontstaan.

“Het is jammer dat er zoveel onrust is ontstaan”, zegt Pronk. “Ik snap dat er verbazing en onzekerheid is. Maar die zijn niet nodig. We doen het goed en hebben alles op de rit. In de afgelopen jaren zijn we zelfs tegen de prognoses is gegroeid in ons leerlingenaantal.”

Om de situatie voor de bezorgde ouders te verhelderen, heeft De Dijkwerkers vandaag een brief naar alle ouders gestuurd. “Als er ontwikkelingen plaatsvinden, dan lijkt het mij logisch dat wij als school als eerste geïnformeerd worden. Daarna zullen wij zelf de ouders inlichten. Maar voorlopig is daar nog lang geen sprake van. Ik denk dat wij een belangrijke functie te vervullen hebben, met een duidelijke visie.”

Gemeente is gesprekspartner

Ook interim-directeur Kim Schintz, van basisschool Sint Lidwina in Zwaagdijk-West, deelt die mening. Niet alleen bij ouders, maar ook bij het schoolbestuur heerste er onrust. Via een brief of bericht op het ouderportaal van de school, worden de ouders van kinderen op het Sint Lidwina op de hoogte gebracht.

De plaatsvervangend directeur – die sinds het begin van dit schooljaar actief is bij Sint Lidwina – is niet op de hoogte van de renovatieplannen, maar weet door de staat van het gebouw wel dat het pand onder handen genomen moet worden.

“Dat er iets moet gebeuren, dat is zeker”, zegt hij daarover. “Maar dan nog zullen we ervoor zorgen dat de school kan blijven voortbestaan. In mijn gesprek vanmorgen met het bestuur vertelde een lid dat het nog altijd het schoolbestuur zelf is dat over deze afweging gaat, en niet de gemeente Medemblik. Zij zijn hierin een gesprekspartner. Mocht er renovatie plaatsvinden of nieuwbouw nodig zijn, dan zullen we er alles aan doen om de school in stand te houden. Dat we mogelijk moeten sluiten is momenteel een storm in een glas water.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405