Plannen voor woningbouw op leegstaand gevangenisterrein Zwaag

28 maart 2023 06:17
Terrein gevangenis zwaag
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Nog voor de zomer worden er plannen gemaakt voor woningbouw op het leegstaande gevangenisterrein in Zwaag. De gemeente Hoorn en terreineigenaar Rijksvastgoedbedrijf werken aan een overeenkomst voor de ontwikkeling van het terrein, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

“We verwachten dat we voor de zomer starten met de planvorming voor het terrein. In het proces is ook ruimte voor participatie met de omwonenden, de ondernemers van De Compagnie (het aangrenzende bedrijventerrein, red.) en de gemeenteraad”, zegt woordvoerder Alicia Vargas Velásquez. 

Sinds de sloop van de gevangenis de ‘Glasbak’ in Zwaag eind 2021, staat het terrein leeg. Er is camerabewaking en het terrein aan de Oostergouw is met hekken omringd. Lange tijd bleef het onduidelijk wat er met het terrein zou gaan gebeuren, ook al was de roep om woningbouw er al van meet af aan.

Sinds 2018 – toen bekend werd dat de gevangenis dicht zou gaan – gaan er vanuit de politiek al geluiden rond om er woningen te bouwen. Fractie Tonnaer pleitte dat de gemeente het complex zou kopen om er honderden sociale huurwoningen van te maken.

Leegstaand terrein van 'de glasbak' gevangenis Zwaag

De politiek bleef er op hameren dat er met ‘het chronische tekort aan woningen’ snel gebouwd moest worden. Hoewel de gemeente toen al liet weten na 2022 pas een besluit te zullen nemen. Reden daarvoor was de vrees dat ontwikkelaars voor andere woningbouwlocaties af zouden haken, omdat de concurrentie te groot zou worden. Ook een tijdelijke invulling van het terrein, zoals flexwoningen of tiny houses, werd besproken.

Hoe de woningbouwplannen eruit gaat zien, wordt pas later duidelijk. “Er wordt dan ook duidelijk welke soort woningen er komen en de hoeveelheid van elke soort woning”, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405