Pleegmoeder overleden Delias stapt naar gerechtshof: “Weer dat hele circus door”

20 april 2023 17:33

D.R., de pleegmoeder van de overleden Delias, gaat in beroep tegen de uitspraak van de Alkmaarse rechtbank. De vrouw kreeg 4 jaar en 9 maanden celstraf opgelegd voor de fatale mishandeling van haar pleegkind. Met een nieuwe advocaat aan haar zijde hoopt ze dit keer op vrijspraak. Ook het Openbaar ministerie (OM), dat 8 jaar eiste, stapt naar het gerechtshof.

Delias

D.R., de pleegmoeder van de overleden peuter uit Hoorn, werd in maart vrijgesproken van doodslag. Onder haar hoede kwam Delias door zwaar hersenletsel om het leven. Volgens de rechtbank in Alkmaar staat vast dat het fatale hoofd- en oogletsel bewust is toegebracht.

Omdat een noodlottig ongeluk is uitgesloten, gaat de rechter uit van ernstige mishandeling. Naast een gevangenisstraf moet de pleegmoeder 20.000 euro schadevergoeding betalen aan de moeder van Delias. 

Onderzoekswensen

Haar nieuwe advocaat, Jaap-Willem Roozemond, wil dat de bewijsvoering opnieuw tegen het licht wordt gehouden. Hij zal pleiten voor vrijspraak. “In de eerste aanleg [van aanhouding tot inhoudelijke behandeling, red.] zijn geen onderzoekswensen opgegeven. Die hadden bij de rechtbank al moeten worden uitgezet.”

“We hopen dat de pleegmoeder harder wordt gestraft”

Advocaat Priya Soekhai

Het OM, dat acht jaar cel eiste tegen de pleegmoeder, is het ook niet eens met de uitspraak, waarin D.R. werd vrijgesproken van doodslag.

Strafvermindering

Ook vindt het OM dat de pleegmoeder geen drie maanden strafvermindering had moeten krijgen, omdat de inhoudelijke behandeling lang op zich liet wachten, bijna twee jaar na zijn dood. “Het OM heeft hoger beroep ingesteld vanwege de vrijspraak van het primair ten laste gelegde feit en ook vanwege de strafkorting door de overschrijding van de redelijke termijn”, reageert een woordvoerder.

De ouders van Delias zullen tijdens het hoger beroep aanwezig zijn. Bij de nabestaanden gloeit er hoop dat de gevangenisstraf nu hoger uitvalt, verklaart hun advocaat, Priya Soekhai tegen NH. “Voor de nabestaanden is het heel vervelend dat ze weer dit hele circus door moeten. We hopen dat de pleegmoeder harder wordt gestraft.”

Delias, dan 2 jaar en 8 maanden oud, wordt op 6 april 2021 met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zijn pupillen zijn verwijd en zijn hartslag is zo laag dat hij in de ambulance aan de beademing moet. 

Hoofd in hondendrinkbak

Even daarvoor belt zijn pleegmoeder vanuit Koedijk naar 112. Ze verklaart dat ze Delias in haar achtertuin heeft gevonden. Met zijn hoofd in de drinkbak van de hond. Tijdens het optillen zou hij per ongeluk met zijn hoofd hard tegen een stenen vloerdrempel van de achterdeur zijn geknald. Omdat hij nergens op reageert, denkt ze dat hij veel water heeft binnengekregen. 

Massale hersenbloeding

Uit de CT-scan blijkt dat Delias een subduraal hematoom heeft, een massale bloeding in zijn hersenen. Na een spoedoperatie wordt hij overgebracht naar het LUMC in Leiden. De artsen staan machteloos en kunnen iets meer voor hem doen. Na twee dagen stopt de behandeling en overlijdt Delias kort nadat hij van de beademing wordt afgehaald.

Uit het pathologisch onderzoek blijkt dat Delias geen vocht in zijn longen heeft. Wel heeft hij traumatische afwijkingen, veroorzaakt door ernstig letsel. Hij heeft blauwe plekken en bloeduitstortingen in zijn hoofd, oogkassen en in zijn netvlies. Volgens de rechter is bewezen dat het fatale letsel niet per ongeluk is ontstaan. “Er is geen medische oorzaak gevonden en een val op een drempel of in een drinkbak is te gering. Er moet sprake zijn geweest van een forse krachtinwerking.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405