Plots werd de ‘rijdende kerstman’ aangereden: “Godswonder dat ik nog leef”

16 november 2021 19:32

Nietsvermoedend reed Arno van Kampen, de rijdende kerstman uit Abbekerk, gisteravond op weg naar huis, tot hij plots van achteren werd aangereden door een automobilist. Hij kwam gelukkig met de schrik vrij. “De klap was zo heftig dat de motor compleet in puin lag. Ik heb een gigantische Kerstengel op mijn schouder gehad.”

Arno, verkleed als kerstman, rijdt al jaren door Noord-Holland om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dat doet hij samen met mede-initiatiefnemer Minko van Es.

Van het geld dat ze ophalen, kan het ziekenhuis weer nieuwe activiteiten organiseren of nieuw speelgoed kopen, waardoor zieke kinderen en hun familie de ziekte en alle zorgen daaromheen voor even kunnen vergeten. “Want we rijden met een lach en een traan”, aldus Arno.

“Ik probeer maar uit iedere ervaring iets positiefs te halen”

Arno van Kampen

Maar de kerstman die door weer en wind geld ophaalt voor zieke kinderen belandde nu dus zelf in het ziekenhuis. “De kinderen zijn daar nu de dupe van”, vertelt hij geëmotioneerd. “Dat raakt mij. We hadden nog drie weken te gaan, maar dat wordt mij nu door de neus geboord.”

Na een nacht te hebben doorgebracht in het Noordwestziekenhuis in Alkmaar, mocht hij weer naar huis. Toch deed dat niks af aan de heftigheid van het ongeluk. “Goddank kwam ik in een stabiele zijligging terecht en kon ik mijn tenen nog bewegen. Toen de adrenaline was gezakt, voelde ik de pijn pas”, blikt hij terug. “Ik heb niks gebroken, maar het doet lelijk pijn.”

Visitekaartjes

Ook in het ziekenhuis bleef hij zich inzetten voor het Prinses Máxima Centrum. “Ik had nog een paar visitekaartjes op zak, dus die heb ik maar meteen uitgedeeld”, zegt hij lachend. “Ik probeer maar uit iedere ervaring iets positiefs te halen.”

Want bij de pakken neerzitten, is geen optie. “De inzamelingen gaan gewoon door, maar dan met een andere invulling. Gelukkig ben ik niet de enige en dat is prettig, want elke seconde telt.”

In 2017 begon Arno zijn eigen lokale campagne, maar door de jaren heen is de groep nog groter geworden, tot aan Friesland en Groningen. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Deze kerstactie raakt steeds meer mensen”, zegt hij daarover. “En volgend jaar spring ik gewoon weer op de motor.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405