Podcast ‘Medemblik door de ogen van’ legt DNA van inwoners dorpen in gemeente bloot

2 juni 2024 18:21
Bron: Yvonne Molenaar

Ieder dorp kent z’n eigen tradities of heeft een wel heel markante dorpsbewoner, waar je altijd al het verhaal van wilde weten. Wat maakt bijvoorbeeld Twisk anders ten opzichte van Wognum? Waarom wilt iemand wel in het ene dorp wonen, maar niet in het andere? Yvonne Molenaar, René Smit en Lisa Croese duiken met de podcast ‘Medemblik door de ogen van…’, in het DNA van de verschillende dorpen in de gemeente Medemblik.

Molenaar en Smit zijn beide niet geboren en getogen in gemeente Medemblik, maar door het maken van een eerdere podcast kwamen ze erachter dat er veel verschillende verhalen rond zwierden in de dorpen. Beide wonen in Twisk. Molenaar woont in een gerestaureerde stolpboederij en Smit in theaterkerk Hemels.

De tekst gaat verder.

“Iemand uit Zwaagdijk is echt anders dan iemand uit Abberkerk”, vertelt Molenaar. “Het is grappig om te zien dat in zo’n klein gebeid al die verhalen verschillend zijn en de mensen dus ook”, vult Smit aan.

In gesprekken die de podcastmakers met verschillende bewoners uit de 17 dorpen voerden kwam vaak één gemeenschappelijke deler per dorp naar voren. “In Midwoud en Oostwoud heerst bijvoorbeeld enorm het gevoel van vrijheid is blijheid”, aldus Molenaar. Zelf heeft Molenaar vijf jaar in Midwoud gewoond en ze herkent dat gevoel uit duizenden. Maar ze was zich nooit bewust van hoe dat kwam. “Het is daar gewoon algemeen geaccepteerd en mensen vinden elkaar daarin.”

Waarom luisteren?

De diversiteit maakt de podcast volgens Molenaar en Smit aantrekkelijk om naar te luisteren. “De podcast maakt je bewust van de plek waar je woont, maar ook de kracht van die plek.” Doormiddel van de dorpsportretten hopen ze mensen bewust te maken en dat ze wel degelijk ergens bij horen en zelf ook bijdragen kunnen leveren aan het DNA van het dorp waar ze wonen.

Voor de makers zelf is het ook iedere keer een verrassing hoe de podcast er uit gaat zien. “De gesprekken en bewoners maken de podcast”, zegt Molenaar. “Sommige dorpen zijn zo met elkaar verbonden, zoals Abbekerk en Lambertschaag”, aldus Molenaar. Daarom zijn een aantal dorpen ook samengevoegd in de podcast.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844