Politiek café Medemblik werd druk bezocht

5 oktober 2023 15:53
Door Erik Bout
Bron: WEEFF / Peter Goedhart

In het Oorlogsmuseum in Medemblik werd in de avond van 4 oktober een politiek café georganiseerd. Vijftig dagen voor de landelijke verkiezingen was het thema ‘de toenemende ongelijkheid en de afnemende bestaanszekerheid in Nederland’. Opiniemaker Sander Schimmelpenninck was de hoofdgast. Hij presenteerde een aantal prikkelende stellingen als aanjagers van een dialoog met de ruim tweehonderd aanwezigen, waaronder de nieuwbenoemde burgemeester van Medemblik: Michiel Pijl.

Ook met de nodige aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het Oorlogsmuseum, werd het thema ingeleid door Dick Visser. Hij trapte af met verwijzingen naar de transitiewetenschapper Jan Rotmans, en een stelling van Hannah Arendt: “Gelijkheid is het resultaat van menselijke organisatie. We worden niet als gelijken geboren.” Zijn verhaal spitste zich toe op de vraag of ‘de onderkant van de samenleving nog wel in staat is om volwaardig te kunnen participeren’.  

De kloof van Schimmelpenninck

Die vraag werd niet beantwoord door Schimmelpenninck. Hij ging meer in op zijn stokpaardje: de stelling dat er door vermogensongelijkheid een diepe kloof in de samenleving is ontstaan. Vervolgens suggereerde de zelfverklaarde liberaal – in een mengvorm van speech, conference en PowerPointpresentatie – een reeks aan maatregelen om die kloof te dichten.

De belangrijkste daarvan: het inkomen uit vermogen even zwaar belasten als inkomen uit arbeid. Maar ook hervormingen van het schoolstelsel (kinderen langer bij elkaar op school in een soort Middenschool), maatschappelijke diensttijd, afschaffing van de fiscale subsidiëring van pensioenen en – als klap op de voorpijl – het onder voorwaarden verstrekken van een (levens)startkapitaal van 100.000 euro aan iedere 25-jarige, kwamen aan bod. 

Het smaakte naar meer

De voorstellen maakten een en ander los bij de zaal en leidden tot de conclusie dat er geen grote kloof bestaat tussen – de voornamelijk progressieve – aanwezigen en de door Schimmelpenninck aangedragen hervormingen. Het concept ‘politiek café’ smaakte duidelijk naar meer. Volgens medeorganisator Tom Beuker staat een volgende editie wel op de verlanglijst. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844