Politiek hamert op subsidie voor versnelde woningbouw West-Friese gemeenten

17 november 2021 12:32
Bron: NH Nieuws / Tom Jurriaans

De politiek in Medemblik en Stede Broec wil duidelijkheid over de gebruikmaking van de subsidie voor versnelde woningbouw in hun gemeente. Vooral veel kleine gemeenten doen dat nog niet, constateerde de provincie Noord-Holland. En dat is zonde, vinden de politieke partijen. “In de gemeente Stede Broec staan we voor grote opgaven, ook op het gebied van woningbouw”, zo valt te lezen in de brief aan het college. 

Woningbouw gemeente Bergen

Inmiddels kunnen ook kleinere gemeenten aanspraak maken op de provinciale subsidieregeling, die recentelijk is uitgebreid om de woningnood in Noord-Holland te versnellen. Aanvankelijk gold deze regeling namelijk alleen voor de zogeheten ‘bouwgemeenten’. Daarbij kunnen ze hulp inroepen van deskundigen die nodig zijn om deze ‘broodnodige woningbouwprojecten’ te realiseren, iets dat in West-Friesland niet onopgemerkt is gebleven. 

Versnelling Florapark

Zo wil de VVD in Stede Broec de beschikbare subsidie gebruiken voor het versnellen van het toekomstige Florapark: een nieuwe woonwijk in Bovenkarspel, goed voor 330 woningen. “Wij weten dat er provinciale- en rijkssubsidies zijn om de woningbouw in de gemeenten te versnellen. Wij denken graag mee met het college, want alle kansen om woningbouw te versnellen, moeten we aangrijpen. De woningnood blijft voorlopig hoog, dus alle hens aan dek”, vindt raadscommissielid Ivo Nooter. “Het is een probleem dat al jaren speelt.”

Subsidie aangevraagd

Ook de D’66 in Medemblik heeft hierover vragen gesteld aan het college. Hieruit blijkt dat de gemeente wel degelijk gebruik maakt van deze provinciale subsidieregeling. Zoals voor het woningbouwproject op voormalig sportveld Asonia in Andijk, goed voor 88 woningen die bijdragen aan de verjonging van de woningbouw. Bovendien heeft de gemeente vorig week nog een nieuwe aanvraag ingediend. “Op 9 november is de aanvraag voor het woningbouwproject op het terrein van de ijsbaan en gemeentewerf in Abbekerk ingediend bij de provincie”, weet wethouder Adrea van Langen.

Van Langen benadrukt overigens dat niet voor elk project een subsidie kan worden aangevraagd, omdat die alleen bedoeld is voor binnenstedelijke woningbouwprojecten. “Voor Molenblik kan geen subsidie aangevraagd worden, maar voor TV De Kaag wel. Zo mogelijk, gaan we dat ook doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405