Praten over de dood om de regie te behouden

7 april 2022 22:20
Ouderen

Dood gaan we allemaal, alleen de weg ernaartoe en het moment waarop kunnen we tegenwoordig deels zelf bepalen. Maar praten over de dood rust nog altijd een taboe op, beaamt ook Jente Bosma van Netwerk Palliatieve Zorg. “Het is een onderwerp dat we voor ons uitschuiven. Maar door het er nu al over te hebben kun je de regie behouden.”

Wensen op dit gebied kunnen worden vastgelegd in een wilsverklaring. Hier is geen notaris voor nodig. Bosma adviseert om zo’n verklaring elk jaar even door te nemen. “Want iets waar je nu achter staat, sta je dan misschien niet meer achter.”

Vrijdag vindt er in Wijkcentrum Kersenboogerd een informatiebijeenkomst over de laatste levensfase met als gastspreker psycholoog Leonie Vogels. “Zij heeft veel ervaring met zorg in de laatste levensfase,” vertelt Jente Bosma. “Leonie Vogels zal uitleggen wat voor zorg dit is en wat belangrijk is om alvast te regelen.”

Ouderenraad Hoorn en Netwerk Palliatieve Zorg adviseren om met zijn tweeën naar de bijeenkomst te komen. “Want twee horen meer dan één. En het is een goede aanleiding om samen het gesprek te gaan voeren.”

Uitzending – 6 april 2022

Vrijdag 8 april vindt er in Wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn een informatiebijeenkomst over de laatste levensfase. Beluister het interview hierover met Jente Bosma.

Praten over de dood om de regie te behouden

Wijkcentrum Kersenboogerd is gevestigd aan de Brederodegracht 1 in Hoorn. De bijeenkomst start vrijdag 8 april om 14.00. Hiervoor aanmelden kan via j.bosma@zonh.nl. Een volgende bijeenkomst is gepland op vrijdag 15 april in Wijkcentrum de Zaagtand in de Sint Eloystraat 106 in Hoorn.