Prestigeproject van Scheringa verandert in appartementencomplex, veel bekijks op open dag

26 mei 2024 16:00
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Wat ooit een museum van grote allure moest worden in Opmeer, biedt nu ruimte aan onder meer 99 huurappartementen. De open dag werd door meer dan 1.000 mensen bezocht. Met vooral ook veel woningzoekenden. Al kwamen er ook bezoekers om heel andere redenen even binnen kijken. 

Het moest misschien wel de kroon op het werk worden van ondernemer Dirk Scheringa. De kunstliefhebber droomde van een eigen museum dat in één zin genoemd kon worden met bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Kröller-Müller Museum. Maar de DSB Bank van Scheringa ging in 2009 failliet en het museum werd nooit afgebouwd. 

Nu 15 jaar later is het een appartementencomplex geworden. Het voorste deel bevat 24 koopwoningen, waarvan er 7 zijn verkocht. De andere twee vleugels heeft maar liefst 99 appartementen, waarvoor woningzoekenden zich nu kunnen inschrijven.

Appartementen van 28 tot 78 vierkante meter

Er is veel interesse voor de open dag. Het kleinste appartement is 28 vierkante meter met een kale huur van 495 euro. De grootste is een driekamerappartement van 78 vierkante meter die gehuurd kan worden voor 849 euro.

Het grote aanbod dat in één keer in Opmeer beschikbaar, zorgt gelijk voor veel aanmeldingen bij woningcorporatie De Woonschakel. “Ik ben me aan het oriënteren”, vertelt een 22-jarige woningzoekende. “Het ziet er leuk uit. Ik vind de binnenplaats ook mooi, ik ben benieuwd. Ik denk dat het nog redelijk betaalbaar is, dus interessant voor mij. Ik ben blij dat er eindelijk wat nuttigs van gemaakt is.”

Maar we spreken ook meerdere bezoekers die vooral de kans grijpen om het gebouw een keer van binnen te bekijken. “Ik kom even binnengluren. Ik woon hier vlak bij en heb alles meegemaakt. Ook toen in 2009 het hoogste punt van de bouw werd bereikt”, vertelt een man die wel enthousiast is over de appartementen. “Het is een goede oplossing, jammer dat het zolang heeft geduurd.”

Dirk Scheringa blij met ‘magische huurwoningen’

Ook Dirk Scheringa is blij dat het gebouw alsnog gebruikt kan worden. Zelf heeft hij de open dag niet bezocht, maar is wel op de hoogte van de plannen. “Het was het centrum van het Magisch Realisme geworden. Nu zijn het magische huurwoningen in een museumomgeving. Ik ben blij dat het een sociale bestemming heeft gekregen”, reageert hij tegenover NH/WEEFF.

Albert Gieling van De Woonschakel spreekt van een bijzonder en ongebruikelijk project voor de woningcorporatie. “We zijn op een rijdende trein gesprongen september vorig jaar. Maar 1 september is alles verhuurd. Dat is echt heel snel voor een woningcorporatie en daar moeten we dan ook alles voor uit de kast halen.”

Zonnepanelen om gasloos te worden

Ondertussen kijkt Gieling ook nog naar verbeteringen. “Natuurlijk kijken we nu al hoe we dit gebouw gasloos kunnen maken. Dus doen we investeringen door bijvoorbeeld de glazen panelen op het dak, te vervangen door dichte met zonnepanelen erop.”

In juni worden de huurwoningen toegewezen. De eerste vleugel wordt per augustus verhuurd, de andere per september.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bezoekers open dag bekijken appartement in het voormalige Scheringa Museum in Opmeer

Achtergrond Scheringa Museum

Na het faillissement van de DSB Bank in 2009 werd ook de bouw van het Scheringa Museum stopgezet. Een volgens velen megalomaan project van gemeentebewoner Dirk Scheringa. 

Veel geïnteresseerden zijn er niet gelijk voor het kolossale gebouw van 10.000 vierkante meter. Een Obdamse vastgoedondernemer koopt het gebouw in 2015 voor bijna één miljoen euro van de curatoren van het failliete DSB.

Makelaar Geert Klaver werd in 2017 aangesteld om het pand te verkopen. Ook dat verloopt stroef. In 2018 ketst een deal op het laatste moment af, maar in 2020 wordt het pand verkocht aan vastgoedorganisatie SVE Group.

In 2021 komt die met plannen voor appartementen voor jongeren en mensen die zorg nodig hebben. Er werd alvast gestart met de bouw van woningen. Eén vleugel bevat koopwoningen, de andere twee zijn aankocht door woningcorporatie De Woonschakel die er 99 huurappartementen realiseerde.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844