Prijs oud papier nog nooit zo hoog, maar verenigingen profiteren er niet van

30 december 2021 16:00

Een kilo oud papier was nog nooit zo duur. De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo. Toch profiteert geen enkele vereniging in Hoorn van de opbrengst. En dat is niet eerlijk, vindt raadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer. Hij roept op om de vergoeding te verhogen. 

De prijs voor oud papier is het afgelopen jaar flink gestegen. En dat is goed nieuws voor de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het ophalen hiervan. Maar ook voor de sportverenigingen, kerken en stichtingen is het een ‘financiële meevaller’.

Voor Liefdewerk Oud Papier (LOP Zwaag), Interkerk, Showband Hoorn en voetbalverenigingen als Zwaluwen, HSV Sport, de Blokkers en Hollandia is het ophalen van oud papier een belangrijke bron van inkomsten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de begroting aan te vullen en sommige kunnen hiermee ‘hun’ vereniging draaiende houden. 

Alle beetjes helpen

Eén van de betrokkenen die pleit voor een verhoging van de opbrengst is vrijwilliger Piet Stam van muziekvereniging Showband in Hoorn. Stam verzamelt al 50 jaar oud papier in de Kersenboogerd en kent de papierhandel als geen ander. 

Eén keer in de veertien dagen klimt hij achterop een perswagen en haalt hij samen met andere vrijwilligers het oude papier op in Hoorn. “De coronaperiode laat goed zien dat het zomaar kan zijn dat inkomsten van optredens en barbecuefeesten wegvallen. Dan is het fijn om iets achter de hand te hebben.”

“Ik spreek niet voor mezelf, want veel verenigingen hebben het net zo zwaar, maar het zou fijn zijn als een deel van de opbrengst naar de vereniging toevloeit”, zegt Stam. “Alle beetjes zouden helpen, want we helpen de gemeente ook.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405