Prinses Beatrix doet Enkhuizen aan in eerste vaartocht De Groene Draeck sinds groot onderhoud

23 april 2023 12:31
Bron: RVD

Prinses Beatrix is vandaag op het IJsselmeer gespot in De Groene Draeck. Het zeiljacht was sinds september 2021 uit de vaart genomen vanwege groot onderhoud. De prinses voer gisteren van Stavoren naar Enkhuizen, meldt het Koninklijk Huis.

Prinses Beatrix in De Groene Draeck

Op foto’s en een video van het twitteraccount van het Koninklijk Huis is te zien hoe de zwaaiende prinses aan het roer staat van het zeiljacht. De Groene Draeck, die al bijna 66 jaar in bezit is van prinses Beatrix, heeft inmiddels meerdere renovatierondes ondergaan. De kosten daarvan liepen hoger op dan verwacht. 

Tekst gaat door onder de tweet.

Het onderhoud was nodig vanwege corrosie door slijtage en weersinvloeden. Ook waren meerdere systemen aan boord verouderd, zoals het elektrische systeem en de gasinstallatie en voldeed de lemsteraak niet langer aan de huidige veiligheidseisen.

Kosten

De kosten en het onderhoud van het schip zijn de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie. Maar dat beschikt niet meer over de benodigde kennis en ervaring, schrijft het Koninklijk Huis. De renovatie werd daarom uitgevoerd door een specialistische werf.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844