Prinses Beatrix opent gerestaureerde molen Ceres: “Dit is de kers op de taart”

18 maart 2022 17:03

Prinses Beatrix heeft de gerestaureerde molen Ceres geopend, die oudjaarsavond 2019 bijna volledig afbrandde. En na twee jaar zwoegen, voelt dat als een nieuwe start voor vrijwilligers. “Dit is de kers op de taart”, aldus molenaar Johan Ooijevaar.

Iedereen glundert als de prinses het terrein op komt lopen. Samen met de 9-jarige Rens opent ze de molen door aan een touw te trekken. Daarna beginnen de wieken te draaien en wordt de plaquette onthuld, die moet herinneren aan de feestelijke heropening.

‘Spannend, het is toch een prinses’

Rens is niet zonder reden de gelukkige. Toen er geld nodig was om de molen te kunnen restaureren, trok hij met zijn skelter door het dorp en zamelde lege flessen in. Niet zonder succes, want met het statiegeld haalde hij 3.300 euro op. “Ik vond het eerst wel spannend, maar nu is het leuk. Ze is toch een prinses. Ik vind de molen mooi geworden”, zegt hij met trots.

Ook molenaar Johan Ooijevaar kan zijn geluk niet op. “Als je haar dan van dichtbij ziet, is het tóch bijzonder dat zij dat wil doen. Ze had zich ook goed ingelezen en was bijzonder geïnteresseerd.” 

Hij vervolgt: “Dit is zeker een afsluiting. Maar die was voor mij eigenlijk twee weken geleden, toen het eerst graan weer in de zakken gemalen werden. Toen dacht ik: ‘Dit is het punt waar we wilden wezen’.”

Tekst gaat verder onder de foto’s:

Vanochtend werden de negen vrijwilligers nog in het zonnetje gezet voor hun werkzaamheden. Zeven vrijwilligers kregen uit handen van burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec een gemeente-onderscheiding. En molenaars Joop Roersma en Johan Ooijveaar werden zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Morgen open dag

Mensen die de molen graag willen bekijken, krijgen daarvoor morgen de gelegenheid. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is er een open dag waar iedereen welkom is om langs te komen. Er is weinig parkeerruimte, daarom wordt geadviseerd in de omgeving te parkeren.

Bekijk hieronder ook de documentaire: ‘Het wonder van molen Ceres – twee jaar na de brand’ dat NH Nieuws maakt over de brand en de restauratie van de molen die we twee jaar lang hebben gevolgd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405