Protest tegen optreden The Beatles in Blokker: “Straks hele veilinghal in puin”

22 mei 2024 15:03
Bron: NH Media

Volgende maand is het 60 jaar geleden dat The Beatles zorgden voor ‘Het wonder van Blokker’. NH staat hier uitgebreid bij stil middels een documentaire, die vrijdag bij de regionale omroep op televisie is te zien. Daarin wordt duidelijk dat niet iedereen stond te springen bij de komst van de toen al wereldberoemde band uit Liverpool. 

Met een paar ferme draaien aan een zwenkwiel openen zich twee kasten. “We pakken nu de doos van het dossier van het festival Blokker”, zegt Jan de Bruin, archivaris in het Westfries Archief. Hij treft hierin onder meer de aanvraag voor de vergunning, maar de aandacht gaat vooral uit naar een brief, die de gemeente Blokker op 5 mei 1964 ontving.   

‘Hele veilinghal in puin’

Het schrijven is afkomstig van een anonieme afzender: de Haagse Burgerij. Er wordt verzocht om de vergunning per direct in te trekken, uit angst voor ongeregeldheden. “U zou ongetwijfeld zowel de moraal als het materiaal van uw gemeente voor veel schade behoeden. We nemen aan dat u ons begrijpt”, staat er met pen te lezen. “Het voelt aan als een soort bedreiging. Het is haast Sopranos-achtig. Zo van: denk even na, want voor je het weet, ligt de hele veilinghal in puin.”

Er waren meer zorgen voordat The Beatles naar Blokker kwamen. Niet voor niets bedankte een stad als Den Haag voor de eer, bang voor rellen mocht de band naar de Houtrusthallen komen. Bekend was dat bij optredens van bands als The Rolling Stones en The Pretty Things de boel werd regelmatig werd gesloopt. Dus waren veel gemeenten heel voorzichtig met het afgeven van een vergunning. De burgemeester van Blokker – de vader van organisator Ben Essing – durfde het wél aan en gaf de vergunning af. 

“Je had hier van die boeren, die nog achteruit liepen. Die vonden dat hele festival maar niets”

Peter Gons – Historische Vereniging Blokker

Maar ook in Blokker werd sceptisch gekeken naar de festivals die al sinds 1956 in de veilinghal werden gehouden. En al helemaal naar de komst van The Beatles. “Het was een hele verandering in die tijd”, zegt Peter Gons van de Historische Vereniging. “Je had hier van die boeren, die nog achteruit liepen, om het zo maar te zeggen. Die vonden dat hele festival maar niets. Die waren fel tegen organisator Ben Essing.”

Protesten of niet, The Beatles kwamen naar Blokker en ook na de optredens op 6 juni 1964 stond veilinghal Op Hoop van Zegen nog fier overeind. 

NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’ 

Op vrijdag 24 mei wordt de NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’ uitgezonden. Hoe kon het gebeuren dat de beroemdste band ter wereld uitgerekend in het West-Friese tuindersdorp belandde? Hoe beleefden de bezoekers de unieke optredens en wat is 60 jaar na dato de nalatenschap van deze historische gebeurtenis? De documentaire is vrijdag vanaf 17.10 uur te zien op NH en bij de West-Friese Streekomroep WEEFF.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844