Provinciaal eigendom in Hoorn, Medemblik en Haarlem moet opvang bieden aan statushouders

31 maart 2022 09:39

De provincie wil statushouders en spoedzoekers mogelijk onderbrengen in eigen vastgoed. Daarvoor wordt onderzoek gedaan naar locaties in Hoorn, Haarlem en Medemblik. Daarmee wil de provincie een bijdrage leveren aan het nijpende tekort aan verblijfplaatsen.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en stadsgezicht van Hoorn

Op dit moment verblijven er veel statushouders in asielopvangcentra, omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn voor deze doelgroep om naartoe door te stromen. Hierdoor kunnen minder asielzoekers opgevangen worden. 

Vorig jaar verdubbelde de taakstelling voor het huisvesten van statushouders in Noord-Holland. Volgens veel gemeenten een onmogelijke opdracht. Onder meer in West-Friesland werd daarom aan de bel getrokken bij de toenmalige staatssecretaris. 

Daarnaast leidt het op sommige plekken ook tot zorgen. Zoals in Overveen waar plannen zijn voor de opvang van zo’n 180 statushouders. 

Ook ruimte voor spoedzoekers

Ook wil de provincie ruimte bieden aan spoedzoekers. Bijvoorbeeld mensen die zijn gescheiden, en dus een andere woning zoeken, maar daarvoor niet in aanmerking komen.

De provincie Noord-Holland onderzoekt daarom hoe ze met haar eigen vastgoed een bijdrage kan leveren aan het woningtekort. De komende weken gaat de provincie een aantal locaties bekijken in de gemeenten Hoorn, Medemblik en Haarlem, waar statushouders en spoedzoekers tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Om welke locaties het gaat, is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405