Provincie investeert anderhalf miljoen in subsidies, tegen overvol elektriciteitsnet

13 juli 2022 20:00

Het electriciteitsnet in Noord-Holland raakt te vol. Daarom investeert de provincie anderhalf miljoen euro in slimme oplossingen, die daar wat tegen moeten doen. Bedrijven, boeren en bewonerscollectieven kunnen subsidie aanvragen voor ‘slimme oplossingen’ die daar al op korte termijn aan moeten bijdragen.

Dat komt doordat het electriciteitsnet er de afgelopen jaren steeds meer gebruikers bij heeft gekregen. Steeds meer mensen maken gebruik van een electrische auto, of hebben een warmtepomp in hun huis. En ook bedrijven verduurzamen en maken meer gebruik van stroom en minder van andere energiebronnen.

Slimme oplossingen

Op de langere termijn wil de provincie meer elektriciteitsleidingen aanleggen, om aan deze hogere vraag van het stroomnet te kunnen voldoen. Op kortere termijn moet de provincie het hebben van deze ‘slimme oplossingen’, vertelt Edward Stigter, gedeputeerde klimaat en energie, op WEEFF Radio. 

“Bijvoorbeeld door te zorgen dat opgewekte stroom niet meer op het net wordt geleverd, maar direct zelf wordt gebruikt of direct wordt opgeslagen, zodat ons volle stroomnet wat minder vol raakt.”

Inwoners en ondernemers kunnen daarvoor zelf met ideeën komen en komen daarbij in aanmerking voor een subsidie van maximaal 75 duizend euro. Als partijen samen optrekken in hun idee, is dat zelfs maximaal 250 duizend euro. 

Beluister hier het hele interview met gedeputeerde Edward Stigter terug. 

Uitzending – 9 juli 2022

Het stroomnet in Noord-Holland is overvol, volgens verantwoordelijk gedeputeerde Edward Stigter. Bedrijven, agrariërs en bewonerscollectieven kunnen subsidie aanvragen voor ‘slimme oplossingen’ die daar op korte termijn wat aan moeten doen.

'Overvol stroomnet moet minder vol'

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405