Provincie wil met educatie het verkeer veiliger maken

7 december 2022 13:00
Doortrappen-Bergen-NH

Het wordt steeds onveiliger op de weg. Dit blijkt uit landelijke cijfers die door de provincie zijn geraadpleegd. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers helaas toe. Vooral schoolgaande kinderen en ouderen op de fiets zijn kwetsbaar. De provincie investeert daarom in verkeerslessen op school en ondersteunt het programma Doortrappen, zodat ouderen gezond en veilig actief blijven.”

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat als jongeren al van kinds af aan verkeersveilig gedrag aanleren, ze dat de rest van hun leven kunnen toepassen. Een voorbeeld hiervan is het geven van een gastles op een school, waar aan kinderen wordt geleerd dat je je mobieltje niet moet gebruiken op de fiets omdat je dan afgeleid bent van het verkeer. De provincie stelt in 2023 ruim 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor verkeerseducatie op scholen.

Uit data blijkt dat oudere fietsers een nog groter risico lopen in het verkeer. Het programma ‘Doortrappen’ helpt om ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag, de risico’s in het verkeer en beschermingsmiddelen. Daardoor kunnen ze langer fit en veilig fietsen. De ondersteuning aan ouderen kan variëren van het geven van tips bij het aanschaffen van een fiets tot het aanbieden van fietsles. Voor deze projecten stelt de provincie in 2023 160.000 euro beschikbaar.
.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405