PvdD zet druk op provincie voor financiële steun aan wildopvangcentra Noord-Holland

22 februari 2024 06:05
Bron: NH Media/Michiel Baas

De Partij voor de Dieren roept de provincie op om snel tot een oplossing voor de 13 wildopvangcentra in Noord-Holland te komen. Elk jaar worstelen zij met hun budget door het ontbreken van structurele financiering, en dat terwijl zij honderden dieren in nood opvangen.

Wildopvang De Bonte Piet in Midwoud

De PvdA/GroenLinks, SP, GemeenteBelangen en Onafhankelijke Partij dienden begin deze maand een motie in, om ervoor te zorgen dat Stede Broec een financiële bijdrage ging leveren aan wildopvang De Bonte Piet in Midwoud. “Wildopvangcentra als De Bonte Piet strijden al jaren om de toestroom het hoofd te bieden en er is nog steeds niets geregeld”, zei Simone Bisscheroux (PvdA/GroenLinks).

De motie haalde het uiteindelijk niet, maar de gemeente wees wel naar de provincie om tot een ‘structurele oplossing’ te komen.

De Partij voor de Dieren voert de druk nu op en wil dat de provincie vaart gaat maken, omdat de 13 wildopvangcentra in Noord-Holland het financieel steeds moeilijker krijgen. De opvang en verzorging van de dieren kost veel geld, terwijl er geen verplichte, structurele financiering is. Daardoor zijn de opvangcentra bijna allemaal afhankelijk van giften en gemeenten die de facturen betalen, maar dat gebeurt te weinig.

Regie nemen

“Tot nu toe is er voor de zorg voor de dieren financieel vaak niets geregeld. Veel wildopvangcentra kunnen daardoor maar nauwelijks het hoofd boven water houden. Wij willen dat de provincie nu eindelijk met de gemeenten om tafel gaat zitten en tot afspraken komt over financiering”, aldus Statenlid Ilona Haas.

De fractie wil dan ook weten of de provincie bereid is de regie te nemen om tot een ‘structurele oplossing’ te komen voor de wildopvangcentra. En of zij voor de zomer nog met een voorstel kunnen komen, zodat dit nog op tijd is voor de begroting van 2025.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405